"Ge CSN mer resurser till omställningsstöd"

TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.

Många söker omställningsstudiestöd, som ska göra det möjligt att utbilda sig som vuxen. Men CSN, som handlägger ansökningarna, har för lite resurser och sinkar hanteringen, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv, LO och PTK på DN Debatt.

Omställningsstudiestödet, som är avsett för vuxna mitt i arbetslivet, sjösattes 2022 av arbetsmarknadens parter tillsammans med staten. Stödet ger under studietiden dels bidrag som motsvarar en stor del av lönen, dels ett lånebelopp.

Intresset är stort men i dag väntar fortfarande 21 750 personer på besked om omställningsstudiestöd, uppger skribenterna i debattartikeln.

”Av alla de som skulle ha påbörjat sin utbildning i augusti 2023 väntar fortfarande, ett helt läsår senare, 2 300 personer på besked.”

Reformen bromsas upp av CSN:s handläggningsresurser och skribenterna kräver nu att regeringen ”skyndsamt skjuter till mer pengar till CSN för att de som söker omställningsstudiestödet ska få besked i rimlig tid innan utbildningen startar”. Man vill också att regeringen inför regelförenklingar som CSN själva har föreslagit.