Allt fokus på att mobilisera väljare i spurten

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-06-04

Det är slutspurt i valrörelsen, och nu gäller det för partierna att få folk att gå till vallokalen.

– Det är inte svårt, det är vänster mot höger även på EU-nivå, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar när hon är ute och knackar dörr.

Det är bara fem dagar kvar till valdagen den 9 juni. Nooshi Dadgostar och ett gäng valarbetare slutspurtar i Fittja, en miljonprogramsförort söder om Stockholm.

– Känslan i valrörelsen är positiv för oss nu. Så det gäller att få den här känslan att bli en röst också, säger Dadgostar.

Valarbetarna har med sig isglass och tidningar att dela ut, och glassen har rykande åtgång i värmen. Medan barnen äter glass i lekparken peppar V-ledaren föräldrarna att gå och rösta.

För just nu handlar det mesta om att mobilisera väljarna.

– Problemet är att många tycker att EU är nån annanstans, att det inte påverkar dem, säger Nooshi Dadgostar.

Men det finns ändå frågor som hon tycker väcker engagemang när hon är ute och pratar med folk: höga priser, gigarbetares villkor och Palestinafrågan.

Nooshi Dadgostar tar sikte på några hyreshus med loftgångar, men nästan ingen öppnar dörren när vänsterpartisterna knackar på. Och de få som gör det har ingen aning om att det är val på söndag. V-ledaren pratar en stund om matpriser och höga hyror, om att det är viktigt att rösta och talar om var vallokalen ligger.

– Glöm inte bort att rösta nu, säger hon innan dörren stängs igen.

Det här valdistriktet i Fittja är hemmaplan för V. I förra EU-valet fick de nästan 17 procent här. Problemet är att så få går och röstar, bara var fjärde, vilket är en bra bit under snittet för valdeltagandet i landet, som är på 55 procent.

Budskapet från Dadgostar är att EU påverkar allas liv i vardagen, att det kokar ner till höger och vänster även i EU och att det inte är svårt att rösta.

– Att rösta kan vara ett sätt att protestera mot den här regeringen, en jättebra signal och ett första steg att byta ut den här regeringen 2026, säger hon.