Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Scholz öppnar för utvisningar till Afghanistan

TT-AFP

Publicerad 2024-06-06

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i förbundsdagen i Berlin på torsdagen.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz öppnar för att landet ska kunna utvisa dömda grovt kriminella till Afghanistan och Syrien.

– Låt mig tala klarspråk: jag blir arg när någon som har sökt skydd här i vårt land begår grova brott, sade Scholz i förbundsdagen och betonade att hyllande av terrorhandlingar ”är ett slag i ansiktet på alla offer, deras familjer och vår demokrati”.

– Sådana brottslingar ska kunna utvisas, även om de kommer från Syrien eller Afghanistan.

Diskussionen om utvisningar har återupptagits sedan en polis dödats i ett dåd med misstänkt jihadistiskt motiv. Händelsen inträffade i fredags vid ett torgmöte i Mannheim i sydvästra Tyskland, då en 25-årig afghansk man misstänks ha gått till attack med kniv.

Deportationer till Afghanistan har stoppats sedan talibanerna återtog makten 2021, men i veckan sade inrikesminister Nancy Faeser att det nu kan ändras.

På torsdagen varnade Scholz samtidigt för att misstänkliggöra alla invandrare och för att utnyttja dådet i Mannheim.

– Var och en som bor i vårt land måste kunna leva utan rädsla för sina medmänniskor. Det är det centrala löftet i vår rättsstat, och det löftet ska vi använda hela vår kraft för att hålla, sade han enligt Tagesschau.