Åkesson hoppas få upp SD-väljarna ur soffan

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-05-30

Jimmie Åkesson hoppas att Sverigedemokraternas väljare mobiliserar sig inför EU-valet efter avslöjandena om partiets anonyma konton på sociala medier.

– Den här valrörelsen har inte handlat någonting om politik utan bara om helt andra saker, säger han.

En och en halv vecka före valet till Europaparlamentet äntrade Sverigedemokraternas partiledare en scen på Medborgarplatsen i Stockholm på torsdagskvällen. Till jubel från ett hundratal sympatisörer närmare scen och till spridda burop från en mindre grupp fredliga demonstranter med Palestinaflaggor längre bort på torget.

Uppe på scenen lyfte Åkesson – som hade sällskap av bland andra Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, Dick Erixon och Beatrice Timgren, två av SD:s EU-valkandidater – nyckelfrågor inför valspurten.

”Uppenbarligen präglats”

De senaste veckornas medierapportering kring SD har präglats av partiets anonyma konton på sociala medier.

Före talet träffade Åkesson medier och fortsatte kalla granskningen för en påverkansoperation från TV4:s Kalla fakta.

– Agendan har ju uppenbarligen präglats av det här under hela den här valrörelsen. Nu står jag här tio dagar före valet och pratar om det fortfarande, säger Åkesson till TT.

Valmål: Större än 2019

En mätning av Expressen i veckan visar på ett förtroendetapp för Åkesson efter granskningen. Åkesson säger att SD:s mål med EU-valet är att bli större än senast, 2019, då partiet fick 15,3 procent av rösterna i Sverige.

– Jag kan ju hoppas, och kanske också tro i någon mening, att som den här valrörelsen har utvecklats mobiliserar våra väljare. Migrationsfrågan är stor och viktig i det här valet, det mobiliserar också våra väljare, säger partiledaren och fortsätter:

– Jag är ändå försiktigt positiv inför det här valet, samtidigt vet jag att våra väljare kanske är de som minst benägna att rösta i EU-valet.

Följ ämnen i artikeln