Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Vill utvisa gängkriminella – utan att de dömts

TT

Publicerad 2024-05-27

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Richard Jomshof (SD). Arkivbild.

Gängkriminella som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas, utan att de dömts för brott. Det vill regeringen som nu tillsätter en utredning.

Utredaren ska se över lagen om särskild kontroll av utlänningar (LSU). Det är en lag som kan användas för att utvisa personer som utgör ett allvarligt hot mot rikets säkerhet, eller som kan antas komma att begå eller medverka till terroristbrott.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att den lagen skärps och även ska omfatta utlänningar som ”deltar i eller på annat sätt har samröre med” kriminella nätverk, även om de inte har dömts för något brott.

Som bakgrund anges det försämrade säkerhetsläget Sverige befinner sig i.

Jämför med terrorism

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att det finns likheter mellan terrorism och den grova organiserade brottsligheten.

”Även de kriminella nätverken är systemhotande. De har ett stort våldskapital som de använder med likgiltighet inför konsekvenserna för allmänheten, och de ägnar sig åt infiltration och annan otillbörlig påverkan för att främja sina intressen”, säger han enligt ett pressmeddelande.

Regeringen skriver att systemet måste vara förutsebart och proportionerligt.

”Syftet är att regleringen ska träffa de individer som utgör ett allvarligt hot mot samhället”, står det i pressmeddelandet.

Längre tid i förvar

Utredaren ska även föreslå längre förvarstider. Utgångspunkten bör enligt regeringen vara att säkerhetshot ska hållas i förvar tills utvisningen kan ske.

”Sverige ska inte vara en fristad för farliga personer och detta förslag är helt avgörande för att säkerställa att bland annat grova gängkriminella, även utan att de dömts för brott, faktiskt kan förvisas ut ur landet”, säger Richard Jomshof (SD), ordförande för riksdagens justitieutskott, i pressmeddelandet.

Utredningen ska redovisas senast den 21 november nästa år.

Följ ämnen i artikeln