Miljontals hundar i Turkiet riskerar att avlivas

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-07-28 21.26

Ett lagförslag föreslår att hemlösa hundar ska få avlivas.

Turkiet diskuterar just nu en lag som tillåter avlivning av hemlösa hundar som är sjuka eller har ett ”negativt beteende”. En ren massavlivningskampanj, menar motståndarna.

Det turkiska parlamentet inledde på söndagen en flera dagar lång och infekterad debatt om att införa en lag som tillåter avlivning av de miljontals hemlösa hundar som finns i landet.

Högljudda protester

Lagförslaget har mötts av högljudda protester under de senaste veckorna. Demonstrationer har hållits såväl på gator som inne i parlamentet och borgmästare i städer styrda av oppositionspartiet CHP säger att man kommer att vägra att införa den nya lagen.

Ankara är en av de städer där det har protesterats högljutt mot lagen.

Djurrättsorganisationer säger att lagen kommer att leda till massavlivning och föreslår i stället att hundarna steriliseras.

Hotar med fängelse

Regeringen har svarat med att hota med fängelsestraff för de borgmästare som inte implementerar lagen. Man har även förbjudit besökare i parlamentet för att undvika ytterliga protester.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan menar att landet riskerar att drabbas av en rabiesepidemi om lagen inte röstas igenom.

ANNONS