Världens ledare gratulerar Starmer till segern

TT

Publicerad 2024-07-05 10.38

En glad Keir Starmer talar till sina anhängare efter jordskredssegern i valet.

Keir Starmer tar emot lyckönskningar från kollegor runtom i världen efter sin jordskredsseger i Storbritanniens val.

Gratulationer kommer bland annat från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

”Som nära vänner och allierade ser jag fram emot att arbeta tillsammans med dig för att förbättra vår gemensamma säkerhet och välstånd”, skriver Kristersson i sociala medier.

Estlands premiärminister Kaja Kallas – av EU-ländernas ledare nominerad till unionens nästa utrikeschef – skriver att ”vårt utmärkta samarbete bara kommer att fortsätta blomstra”.

Samtal med Macron

Från Bryssel gratulerar ministerrådets ordförande Charles Michel till en ”historisk seger”. Han skriver att EU och Storbritannien är avgörande partner.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att han har haft ett första samtal med Starmer.

”Vi kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Storbritannien för bilaterala relationer, fred och säkerhet i Europa, klimatförändringar och AI”, skriver Macron.

Även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz gratulerar till segern.

– Han kommer att bli en väldigt bra, väldigt framgångsrik premiärminister, säger han enligt AFP.

Zelenskyj gratulerar

Storbritannien och Ukraina kommer ”fortsätta vara pålitliga allierade i vått och torrt”, meddelar den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som beskriver Laboursegern i valet som ”övertygande”.

Från Storbritanniens grannland Irland hälsar premiärminister Simon Harris att han ”ser fram emot att arbeta med er som nära grannar och vänner”.

Också USA:s president Joe Biden gratulerar Starmer.

”Jag ser fram emot vårt gemensamma arbete för att stötta frihet och demokrati runtom i världen, och att ytterligare stärka den speciella relationen mellan våra två länder”, skriver Biden på X.

ANNONS