Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Inreseförbudet förlängs: Läget är fortsatt allvarligt

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-04-16

Statsminister Stefan Löfven meddelade i dag att det tillfälliga inreseförbudet förlängs.

Till och med 15 maj.

Och han bad svenskarna ställa in sig på månader av uppoffringar:

– Ytterst handlar det om Sveriges väl.

Statsminister Stefan Löfven inledde dagens pressträff med att understryka att situationen i landet är fortsatt allvarlig.

Och med att tacka alla människor som följde myndigheternas råd under påsken.

– Det kommer också att krävas fler uppoffringar av oss, säger han.

– Ännu alldeles för tidigt att lätta på rekommendationerna. Det är inte läge att fira valborg och första maj som man brukar.

Stefan Löfven.

Han säger att det även fortsättningsvis är avgörande att var och en tar sitt ansvar för att begränsa smittspridningen och skydda de mest utsatta.

– Håll kvar tanken att det här handlar inte bara om dig, säger Löfven.

30 dagar till med inreseförbud

Sen gick han vidare med det som pressträffen skulle handla om:

– Än är vi inte genom den här prövning, i dag avser regeringen att fatta beslut om att förlänga inreseförbundet ytterligare 30 dagar, säger Stefan Löfven.

Inrikesminister Mikael Damberg förtydligade sedan att det tillfälliga reseförbudet nu ska gälla fram till 15 maj. Det innehåller dock en rad undantag, till exempel är svenskar som ska hem undantagna. De får alltså resa in.

Statsminister Stefan Löfven och Patrik Engström, chef för gränspolissektionen.

En annan grupp som är undantagna är människor med arbetstillstånd inom jordbruks- och bärplockningsindustrin.

Så här skriver polisen i ett pressmeddelande om undantaget för jordbruk- och bärplockningsindustrin:

”Utlänningar som ska jobba inom livsmedelsproduktion inom lantbruket har bedömts att i vissa fall kunna falla in under undantaget för samhällsviktig funktion och kan tillåtas resa in i Sverige om de kan styrka syftet med resan, till exempel med arbetstillstånd. Polismyndigheten anser dock inte att undantaget gäller för utlänningar som ska jobba med till exempel skogsbruk eller trädgårdsarbete”.

”Ingen spridning i skolorna”

Efter beskedet om inreseförbudet fick statsministern svara på allmänna frågor om Sveriges coronastrategi, exempelvis gällande skolorna.

Han poängterade att det inte är bra för samhällsviktiga funktioner så som polisen eller sjukvården att föräldrar, och då anställda inom områdena, skulle tvingas stanna hemma.

– Vi ser inte spridningen i skolorna, så vi jobbar med socialt avstånd så som alla andra för att minska smittspridningen. Om du ser på statistiken så står Sverige inte ut som ett land som misslyckats. Vi har en utmaning, precis som alla andra.


PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen