Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Zelenskyj: Ryssland vill släppa ut strålning

Publicerad 2023-06-22

Ryssland överväger att iscensätta en ”terrorattack” vid det stora Zaporizjzja-kärnkraftverket, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas motanfall kan komma att fortsätta i den riktningen, om det visar sig framgångsrikt.

Han hänvisar till ukrainska underrättelseuppgifter, som sägs göra gällande att Ryssland kommer att låta strålning släppas ut från verket.

”De har förberett allt för detta”, meddelar Zelenskyj via sociala medier.

Uppgifterna är svåra att verifiera för tredje part, men den ukrainske presidenten säger sig ha delat med sig av dem till alla landets allierade.

Skjuts från båda håll

Kärnkraftverket ligger i staden Enerhodar, längs med floden Dnepr, i den ockuperade delen av länet Zaporizjzja. Det är ett av världens största kärnkraftverk och har hamnat i skottlinjen i kriget gång efter gång, varpå parterna har anklagat varandra för att försöka provocera fram något.

I den pågående motoffensiven har Ukraina tagit små kliv framåt längre uppströms Dnepr, då man lär ha tagit kontroll över bland annat det mindre samhället Pjatychatky tidigare i veckan. Ytterligare framgångar i den riktningen – mot den lite större staden Vasylivka – bedöms kunna ge en öppning att fortsätta vidare mot Enerhodar och kärnkraftverket i senare steg.

Volodymyr Zelenskyjs påståenden är lögner, meddelar Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Rysslands statliga medier.

Vattnet sjönk undan

Kärnkraftverket drabbades indirekt av att den stora Dnepr-dammen i Nova Kachovka förstördes den 6 juni, i och med att vattnet sjönk i den reservoar som verket pumpar in sitt kylvatten från. FN:s atomenergiorgan IAEA, som har försökt bevaka situationen kring verket under det senaste året, bedömer att vattentillförsel från reservkällor kommer att vara tillräcklig i åtminstone flera veckor och kanske månader framöver.

Men säkerhetssituationen kring verket är fortsatt extremt skör, meddelade IAEA:s högste chef Rafael Grossi på torsdagen, i ett i en lång rad varningsrop.

”Förlusten av Kachovka-reservoaren var en katastrof för regionen i stort och har också bidragit till de allvarliga svårigheter som det här stora kärnkraftverket står inför”, löd ett pressutskick, där han uppmanade parterna att följa alla grundläggande säkerhetsregler.

Statliga ryska medier rapporterar att Grossi kommer att besöka Moskva under fredagen.