Åtal mot Trump – anklagas för försök till valfusk

TT

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-08-01

Donald Trump. Arkivbild.

Ytterligare ett åtal har väckts mot USA:s tidigare president Donald Trump.

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

”Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk”, står det i åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Flera medkonspiratörer

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen då formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

– Vi kommer att försöka få till en snabb rättegång så att våra bevis kan prövas i domstol och bedömas av en jury, säger Smith.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

För Trumps vicepresident Mike Pence, som var en av måltavlorna under kongresstormningen och som liksom Trump vill bli Republikanernas presidentkandidat inför nästa års val, är åtalet en tankeställare.

”Dagens åtal är en viktig påminnelse. En person som sätter sig över konstitutionen bör aldrig bli USA:s president”, säger Pence i ett uttalande, skriver Politico.

Domstolsförhandling på torsdag

Trump väntas framträda i en federal domstol i Washington på torsdagen, rapporterar CNN.

Då kommer han att möta distriktsdomaren Tanya Chutkan. Hon har dömt vid flera 6 januari-rättegångar och ska ha utmärkt sig genom att utdöma strängare straff än justitiedepartementets rekommendationer.

I ett uttalande från Trumps valkampanj kommenteras åtalet.

”Dessa USA-fientliga häxjakter kommer att misslyckas och president Trump kommer att återväljas till Vita huset, så att han kan rädda vårt land från de missförhållanden och den inkompetens och korruption som strömmar genom vår nations ådror på aldrig tidigare skådade nivåer”, lyder uttalandet.

Den här är det tredje åtalet mot Trump. I mars väcktes åtal gällande bokföringsbrott och i juni kom Smith med anklagelser gällande hur expresidenten och hans stab hanterat hemliga dokument. Trump hävdar sin oskuld i båda fallen.

Trots åtalen leder Donald Trump stort i kampen om Republikanernas presidentkandidatur. Hela 54 procent av partiets anhängare vill se honom som kandidat, enligt en sammanställning av åtta nationella mätningar som Real Clear Politics gjort. Tvåan, Mike Pence, är 35 procentenheter efter med ett stöd på 18 procent.

Om det var presidentval i dag och det stod mellan Trump och sittande Joe Biden skulle det i princip bli dött lopp, enligt opinionsmätningarna.