Polis tvingade pojke att klä av sig naken – döms för tjänstefel

Publicerad 2023-03-08

Arkivbild.

Den polis som åtalats vid Stockholms tingsrätt dömdes idag för tjänstefel.

Polisen fälls för att ha tvingat en pojke att klä av sig naken vid en visitering i centrala Stockholm förra året.

Tingsrätten menar att det inte fanns fog för att genomföra visitationen av pojken. Därför döms polismannen för tjänstefel.

Polismannen stod även åtalad för misshandel, något han frias för då tingsrätten anser att det var fråga om ett snabbt och tumaltartat händelseförlopp, där det inte är utrett vad som exakt hänt.

Påföljden blir böter på 28 000 kronor. Pojken som utsattes för visitationen ska även få ett skadestånd på 25 000 kronor.

Var tvungen att klä av sig naken

De tre vännerna hade åkt in till centrala Stockholm i mars förra året för att äta på en restaurang och fira en av vännernas födelsedag.

Efter att ha ätit upp lämnade de restaurangen. På väg mot tågstationen gick de vilse och behövde springa för att inte missa tåget – de ville inte komma hem senare än vad de lovat sina föräldrar.

På väg mot tågstationen dyker plötsligt svartklädda män upp och övermannar dem. I förhör uppger tonåringarna att poliserna först legitimerar sig när de tre vännerna tryckts ner på marken.

– Vi trodde det var några rånare, säger en av tonåringarna i förhör.

En av pojkarna berättar i förhör hur han knäades i magen, kräktes och behövde uppsöka sjukhus. En annan av pojkarna uppger att han blir visiterad och behövde klä av sig naken – mitt på gatan. Detta bekräftas även av polismannen i förhör. Båda händelserna ska ha utförts av samma polis.

– Det var obehagligt, för att det var massa människor som gick förbi, säger tonåringen som var tvungen att klä av sig naken mitt på gatan i förhör.

Föräldrarna valde att anmäla

Poliserna förstod efter ett tag att de gripna var oskyldiga och erbjöd pojkarna skjuts hem. Väl hemma berättade pojkarna för sina föräldrar om händelsen, som valde att anmäla poliserna.

Tidigare i vintras rapporterade Aftonbladet om fallet, då uppgav polisens personalansvarsnämnd för Dagens Juridik att den åtalade polismannen kunde få sparken om han döms. Nämnden kom fram till att den åtalade skulle skiljas från sin anställning om han fälldes för en misshandel som inte är ringa. Skulle han dock dömas för ringa misshandel och eller tjänstefel, skulle han inte bli av med jobbet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln