Billström om löftet till Turkiet: ”Inget nonsens”

Publicerad 2022-10-24

Sverige kommer att fullfölja avtalet som skrevs med Turkiet för att få en Nato-ratificering.

Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) till nyhetsbyrån AP.

– Det kommer inte att bli någon nonsens från den svenska regeringen när det gäller PKK, säger han.

Under måndagen ringde Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu till sin nya kollega Tobias Billström (M) för att gratulera honom till den nya rollen som utrikesminister och för att diskutera Nato-överenskommelsen mellan länderna, rapporterar regeringstrogna nyhetssajten Daily Sabah med hänvisning till turkiska utrikesdepartementet.

Nytillträdda utrikesminister Tobias Billström (M) säger i en intervju med nyhetsbyrån AP att Sverige står fast vid sitt ord om att följa avtalet och att ”terroristorganisationer inte har någon rätt att verka i Sverige”.

– Det kommer inte att bli någon nonsens från den svenska regeringen när det gäller PKK, säger han till AP.

Tobias Billström.

Inget svar från Ungern och Turkiet

Billström betonade dock att allt måste göras inom internationell rätt, vilket även tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) uppgav när avtalet undertecknades i Madrid i juni. Då slöt Sverige och Turkiet en överenskommelse med flera punkter, bland annat att Sverige inte ska stödja kurdiska organisationer och Gülenrörelsen – samt löften att vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar. Genom avtalet lovade Turkiet att släppa in Sverige i Nato, om löftena fullföljs.

Sedan dess har alla Nato-länder ratificerat Sverige, förutom Ungern och Turkiet. Förra veckan skickade statsminister Ulf Kristersson (M) ett brev till president Erdogan och föreslog att de båda bör träffas öga och mot öga.

”Jag hoppas att du och jag kan ha en detaljerad diskussion om det här ärendet inom kort. Jag står redo att resa till Ankara så snart det passar dig”, skrev Ulf Kristersson.

Ska träffas i Ankara

Erdogan uppgav senare för Daily Sabah att han godtagit erbjudandet och att de båda ska träffas för att diskutera punkterna i avtalet och kravet på utlämningar.

– Sveriges nya statsminister har begärt ett möte och jag har bett våra vänner att ordna ett möte. Vi kommer att diskutera dessa frågor (Nato, reds anm) med honom i vårt land, sa Recep Tayyip Erdogan.

– Naturligtvis kommer vi att testa deras uppriktighet i denna fråga under vårt möte.

Recep Tayyip Erdogan.

ANNONS