Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Putin vägrar fredsavtal – kränkt efter att flaggskeppet bombades

Uppdaterad 2022-04-25 | Publicerad 2022-04-24

När det började gå dåligt för Putin övervägde han en överenskommelse.

Men sen sänkte Ukraina flaggskeppet Moskva.

Nu nobbar han fredsavtal och vill ta all mark han kan, enligt FT.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Inledningen av kriget gick inte som Vladimir Putin hade tänkt. Ukrainska trupper stod emot mer än förväntat och två månader efter invasionen pågår fortfarande hårda strider.

Putin ska på allvar ha övervägt ett fredsavtal när hans armé drabbades av stora förluster, enligt Financial Times källor med insyn i Putins senaste samtal.

– Det fanns hopp för att få till en överenskommelse. Putin velade fram och tillbaka. Han behöver ett sätt att ta sig ur detta och sluta som en vinnare, säger en av källorna.

Vändningen – vill inte skriva på

Men nu ska ryska presidenten ha tvärvänt. Något fredsavtal är inte längre aktuellt, rapporterar FT.

Efter att flaggskeppet Moskva sjönk i Svarta havet är han inte längre intresserad av någon överenskommelse, enligt uppgifterna. Ukraina och Ryssland, som mötts via representanter och medlande mellanhänder, ska nu ha hamnat i en ”återvändsgränd”.

– Putin ville inte skriva på någonting. Efter att Moskva sjönk såg han inte ut som en vinnare, eftersom det var förödmjukande, uppger en av FT:s källor.

Nu har Putin siktet inställt på att ta över så många områden och städer som möjligt. Han vill ”vinna stort”, uppger en källa för FT.

Ord mot ord om Moskva

Ukrainska toppolitiker och president Volodymyr Zelenskyj har varit tveksamma till Putins förmåga att vilja nå ett fredsavtal och misstänkt att försöken till samtal varit spel för galleriet för att vinna tid.

Zelenskyj har återkommande efterfrågat ett personligt möte med Vladimir Putin och hävdat att det är det enda sättet för att närma sig en eventuell lösning. Men presidenterna har inte mötts.

Vad som egentligen hände med flaggskeppet Moskva, ett av ryska arméns viktigaste fartyg, har varit omtvistat. Ord har stått mot ord då Ukraina hävdade att man bombat fartyget som sedan sjönk.

Ryssland bekräftade senare att Moskva gått förlorat, men hävdade att det berodde på en brand ombord och att det var stormigt väder under bogseringen vilket gjorde att fartyget förliste.

Först åtta dagar efter förlisningen meddelade ryska försvarsministeriet att en person har dött och 37 personer saknas, rapporterar AP.