SD ställer hårda krav för att stödja regering

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2021-11-26

Sverigedemokraterna vill ingå i en majoritetsregering efter nästa val.

Får man inte det så är kravet formella uppgörelser där SD:s inflytande ska stå i direkt proportion till partiets storlek för att man ska släppa fram en statsministerkandidat.

Partistyrelsen fick landsdagarnas mandat för kommande regeringsförhandlingar. Mandatet innebär att om SD ska ingå i eller stödja en borgerlig regering ska det finnas en politisk överenskommelse på förhand som innefattar övergripande politiska prioriteringar, en handlingsplan för konkreta och tydligt beskrivna reformer som en ny regering avser att genomföra.

Får man inte det, så har partiledaren Jimmie Åkesson landsdagarnas mandat att säga nej till uppgörelser eller helt enkelt lämna förhandlingarna.

– Det är en viktig politisk signal, sade partisekreteraren Richard Jomshof, när han presenterade förslaget.

Stort inflytande

Partiets inflytande ska vara ”i rak proportion till partiets andel av de riksdagsmandat som samlas av regeringsunderlagt som helhet”.

– Det är ganska självklart, konstaterade Jomshof.

Det innebär utifrån dagens opinionssiffror att SD ska ha avsevärt mycket större inflytande på en ny regering än Kristdemokraterna och Liberalerna, om de skulle klara riksdagsspärren.

KD-ledaren Ebba Busch har tvärtom framhållit att SD inte ska ha ett inflytande proportionellt till partiets storlek. Liberalerna vill över huvud taget inte förhandla budget med SD.

Beredda på eftergifter

Samtidigt förbereder partistyrelsen ombuden på att partiet måste kunna kompromissa och ”ta hänsyn till andra partiers behov”.

Om det övergripande politiska resultatet innebär framsteg för partiets politik ”kommer också Sverigedemokraterna behöva vara beredda på eftergifter”, skriver partistyrelsen.

Förutom politiska framgångar i förhandlingarna ska de även innefatta hur inflytande, roller, beredningsprocesser och samarbetsformer i regeringskansliet och riksdagen ”formellt ska fördelas” mellan partierna.

Någon debatt om partistyrelsens förslag blev det över huvud taget inte. Ingen talare anmälde sig. Landsdagarna antog partistyrelsens förslag.

– Jag blev förvånad att det inte blev någon debatt alls, säger partisekreteraren Richard Jomshof till TT.

Följ ämnen i artikeln