Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Ryssland kan skrota världens största atomdrivna krigsskepp

Publicerad 2023-04-25

Peter den store drivs av två kärnreaktorer och är ryska flottans flaggskepp.

Putin har skrutit om att skeppet ”saknar motsvarighet i världen".

Nu kan det skrotas. Reparationerna är för dyra.

Ett av den ryska flottans jättefartyg Pyotr Veliky – eller Peter den store på svenska – kan komma att skrotas. Reparationerna är för dyra. Det uppger en källa inom den ryska flottan till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

– För närvarande håller man på att utreda frågan om att dra tillbaka Peter den store från flottan. Det verkar som om erfarenheten av att reparera och modernisera Admiral Nakhimov av samma typ har visat att detta är mycket kostsamt.

Tass har inte kunnat få uppgiften officiellt bekräftad.

Peter den store under en övning i närheten av Sankt Petersburg i juli 2006.

Admiral Nakhimov – systerfartyg till Peter den store – är på reparation. Enligt källor till Tass beräknas fartyget vara tillbaka i drift 2024, men det är tveksamt om den tidsplanen är realistisk. Reparationerna har pågått sedan 1999 och behövts skjutas upp otaliga gånger, rapporterar Barents observer. Tanken var att Peter den store skulle ta över platsen på varvet i Severodvinsk så snart reparationerna var färdiga.

Del av norra flottan

Peter den store är 25 år gammalt och flaggskepp i Rysslands norra flotta. Det drivs av två kärnreaktorer och är det största krigsfartyget i världen om man inte räknar hangarfartyg.

Putin ombord på Peter den store vid en övning nära Murmansk i augusti 2005.

Det är en del av den så kallade Kirov-klassen som började planeras redan under sovjettiden. Men fartygen i serien började inte sjösättas förrän 1996. Ursprungligen skulle skeppet hetat Yuri Andropov (uppkallat efter kommunistpartiets generalsekreterare), men det ändrades efter Sovjetunionens kollaps i slutet av 1991, skriver Newsweek.

Putin var ombord på skeppet 2013, skriver brittiska The Sun. Då höll han ett tal inför den över 700 man stora besättningen. Bland annat sa han att det var ett krigsfartyg som ”praktiskt taget saknar motsvarighet i världen” och att ”kryssaren upprepade gånger utmärkt sig under långa sjöresor”.

Peter den store i hamn i Severomorsk.

Namnet går till ny ubåt

Men namnet kommer inte vara ledigt länge enligt källor till Tass. Det kommer tas över en av ubåtarna i den nya Borey-A klassen.

– När kryssaren Pyotr Veliky har dragits tillbaka från flottan kommer den strategiska kärnkraftsubåten i Borey-A-projektet att ärva detta namn, säger den anonyma källan.

Den nya u-båten ska bli flaggskepp för ubåtsdivisionen av Rysslands norra flotta, enligt Tass. Men inte heller det har bekräftats officiellt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln