Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Sunak mot Starmer ingen fullträff

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-06-05

Två kvinnor i en annars tom pub i Liverpool där tisdagen tv-debatt sändes.

Den första tv-sända debatten inför det brittiska valet bjöd på sidledspassningar mellan förutsägbara rivaler.

Varken Rishi Sunak och Keir Starmer lyckades få in en fullträff.

Osäkra tider kräver tydliga planer. Premiärminister Rishi Sunak hade sitt tydliga budskap när han mötte Labourledaren Keir Starmer i den första tv-sända debatten inför det brittiska valet den 4 juli.

Toryledaren lovade därför att kapa skatter, skydda pensionerna och minska invandringen.

– Om ni tror att Labour kommer att vinna, börja spara nu, sade han och fick som svar från Starmer:

– Sunak har höjt skatten 26 gånger, det är han som är britternas skatteexpert.

Måttligt engagemang

Oppositionsledaren fortsatte att anklaga premiärministern för att leva i en fantasivärld och att han vet att ekonomin kommer att sjunka ännu djupare i höst. Keir Starmer menar att det är just därför som Rishi Sunak utlyste val mitt i sommaren, månader tidigare än förutspått.

– Han skäms för de senaste 14 åren, han har under hela kvällen inte sagt en enda sak om vad de har gjort, allt han kan säga är titta på framtiden, för att vi inte ska titta bakåt, sade Starmer i ITV:s sändning från Salford.

Undersökningar inför debatten visade på måttligt engagemang från folket, och de som valde att titta fick få egentliga nyheter när duellerna fortsatte i förutsägbara spår.

Lite fördel Sunak

Sky News och Yougov, som mätte väljarnas dom över debatten, kom också fram till att det blev närmast oavgjort, med lite fördel till Sunak. Och varken vänsterlutande The Guardian eller högertidningen The Telegraph kunde enkelt utropa segrare.

Skillnaden mellan de två belystes kanske mest i kvällens sista fråga, om fotbolls-EM och hur Englands förbundskapten Gareth Southgate ska ta sig an mästerskapet.

– Man måste ha en tydlig plan och våga följa den, sade Sunak med en hänvisning till de lovade skattesänkningarna.

– Han har byggt ett bra lag, precis som vår skuggregering, svarade Starmer och lade sedan till att alternativet till förändring är mer kaos.