Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Försvaret säger ja till nya satsningar

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-06-05

Värnpliktiga soldater framför en rad med Stridsfordon 90 på Södra Skånska Regementet P7. Arkivbild.

Försvarsmakten är klar med ett nytt utvidgat budgetförslag.

– Det innebär en betydande förstärkning av vår försvarsförmåga, säger generaldirektör Mikael Granholm.

Försvarsberedningen, där partierna ingår, enades i april om nya försvarssatsningar som man vill se. Försvarsmakten har nu, på regeringens uppdrag, bedömt vilka som går att genomföra inom en försvarsbudget som växer från 135 miljarder 2025 till 185 miljarder 2030 och till 226 miljarder 2035.

– Merparten av de här extraförslagen är genomförbara, men inte var och en till fullo, säger Granholm.

Försvarsmakten bedömer bland annat att tre mekaniserade brigader samt en infanteribrigad i allt väsentligt kan vara operativa senast 2030, att ett stort antal förband kan förstärkas med luftvärn mot drönare och helikoptrar, att 10 000 värnpliktiga per år kan utbildas från 2030 och att marinen kan få fler sjömän.

Går inte

År 2026 till 2030 kan territorialförband i form av upp till tio skytte-, förbindelse-, trafik- och transportledningskompanier organiseras.

Däremot anser Försvarsmakten att upprättandet av två ytterligare skyttebataljoner samt ett fristående Norrlandsinfanteriregemente inte bör genomföras.

Man är också osäker på om det från 2032 går att utbilda 12 000 värnpliktiga per år. När det gäller utökad lagring av förnödenheter vill Försvarsmakten prioritera ammunition, kvalificerad ammunition och reservdelar.

Tillsammans med det som Försvarsmakten själv föreslog i sitt budgetunderlag i vintras så innebär satsningar en mycket hög ambitionsnivå, enligt Granholm.

Stor osäkerhet

Han understryker dock att det finns osäkerheter i planeringen som blir större över tid. Det handlar till exempel om tillgång till ny försvarsmateriel på marknaden och hur lång tid det tar att bygga ny infrastruktur.

– Men om vi enbart skulle bejaka sådant som vi är helt säkra på att genomföra exakt enligt föreslagen tidplan, skulle det vara alldeles för försiktigt i detta omvärldsläge, säger Granholm.

Försvarsberedningens och försvarsmaktens förslag är ett viktigt underlag för den försvarsproposition regeringen ska lägga fram i höst. Då ska riksdagen besluta om hur försvaret ska rustas upp de kommande åren.

Följ ämnen i artikeln