Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ung och vass: Le Pens kronprins fängslar Frankrike

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-08

Marine Le Pen kramar om partiledaren och listettan i EU-valet, Jordan Bardella, på ett kampanjmöte i Paris förra helgen. Arkivfoto.

Missnöjet efter sju år med samme president får den franska ytterhögern att sväva högt i EU-valet. Och 28-årige Jordan Bardella har premiärministerposten i sikte.

Ungdomligheten vägde tungt när blott 39-årige Emmanuel Macron blev Frankrikes hittills yngste president i valet 2017, tack vare löften om att erbjuda något annat än vad de etablerade partierna klarade av.

Nu används samma metod emot honom, då 28-årige Jordan Bardella är främste galjonsfigur för ytterhögern i Nationell samling (RN) inför EU-valet.

RN är på väg mot en storseger med drygt 30 procent av rösterna, mycket med hjälp av stjärnstatusen hos sin unge partiledare, med vass tunga och eleganta kostymer.

– Det råder lite av Bardella-feber hos en del av befolkningen. Det fungerar hos de unga. De som röstar mot Macron röstar på Bardella, konstaterar franske statsvetaren Brice Tenturier i en intervju med belgiska tidningen Le Soir.

Le Pens systerdotter

Bardella är uppvuxen i förorten Saint-Denis, norr om Paris, i en familj med italienskt och algeriskt ursprung. Även om han själv gärna gör en poäng av en tuff miljö att växa upp i, med skilda föräldrar, så hade hans relativt välbärgade pappa råd att låta honom gå i en privatskola.

Han blev partimedlem som 17-åring, valdes in i regionfullmäktige som 20-åring och var RN:s toppnamn redan i förra EU-valet 2019.

Sedan dess har han slipat till sig ytterligare och även formellt tagit över som partiledare i RN efter Marine Le Pen – vars ena systerdotter Nolwenn Olivier dessutom är hans sambo.

”Skrämmer inte”

Marine Le Pen är visserligen fortfarande given etta i partiet, med sikte på nästa franska presidentval 2027. Lyckas hon då tyder mycket på att Bardella blir hennes förstahandsval som ny premiärminister.

Hans framgångar är en kombination av missnöje med Macron, ett allmänt uppsving för ytterhögerns idéer i Europa och ett mer återhållsamt RN – som dessutom nuförtiden behandlas mer välvilligt av tv och tidningar i Frankrike, särskilt på högersidan.

– Jämfört med 2019 skrämmer de inte genom att vilja lämna euron. Och invandringen är ett viktigt tema, där de ses som mest trovärdiga, analyserar Brice Tenturier.