Ättiksfallet: "Hon har blivit trodd"

Anna Karolina Eriksson/TT

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-07-05 12.43

Malin Wahlqvist Raihle, särskild företrädare för flickan från Eslövs kommun som utsattes för ättiksförgiftning och en lång rad andra brott av sina föräldrar.

Det viktigaste för flickan som utsattes för ättiksförgiftning är att hon har blivit trodd av rättsstaten, tycker hennes företrädare. Nu tilldöms flickan också ett högre skadestånd, totalt 1,4 miljoner kronor.

– Jag tror inte att det kommer att påverka henne i hennes vardag i dag, men jag tror att det på sikt kommer att vara viktigt för henne att hon har blivit trodd av rättsstaten, säger Malin Wahlqvist Raihle.

Som särskild företrädare har hon argumenterat för ett ännu högre skadestånd från föräldrarna, 2,6 miljoner kronor. Men det finns ändå många delar av hovrättsdomen som är glädjande, anser hon.

”En vanlig liten tjej”

Till exempel slår hovrätten ännu tydligare fast att flickan inte har någon intellektuell funktionsnedsättning, som föräldrarna påstått.

– Det finns inga belägg för det, det är en helt vanlig liten tjej, säger Malin Wahlqvist Raihle.

Den frätande ättikan gjorde att flickans magsäck behövde opereras bort, men hon kan ändå äta och lever i dag ett bra liv i sitt nya familjehem.

– Hon lever som en flicka i åttaårsåldern ska leva. Hon går i skolan, det fungerar jättebra. Hon har ett fantastiskt hem som älskar henne. Hon har en rik fritid och är en sprudlande och spexig liten tjej.

”Tungt besked”

Flickans pappa hade förväntat sig en helt annan dom, enligt försvarsadvokat Anders Elvingsson.

– Min klient är besviken över domen. Det var ett tungt besked för honom att man i stora delar har fastställt domen.

Pappan är i nuläget inne på att domen ska överklagas till Högsta domstolen, men ska diskutera frågan vidare med sin advokat.

– Han anser att det här är helt felaktigt.

Till vägs ände

Åklagare Ingegerd Jigin säger att hon är väldigt nöjd med hovrättens dom och pekar särskilt på att föräldrarna nu även döms för att ha utsatt sin dotter för långvarig nedkylning.

Ingegerd Jigin bedömer att fallet nu kommit till vägs ände i rättsväsendet, eftersom hon inte ser några förutsättningarna för att föräldrarna skulle kunna få Högsta domstolen att ta upp det.

– Nej, det handlar om bevisning och de tar ju inte upp bevisfrågor, så det förväntar jag mig inte.

ANNONS