Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Explosion vid synagoga utreds som terror

TT

Uppdaterad 17.46 | Publicerad 10.50

President Emmanuel Macron uttalar sig efter attentatet mot synagogan. Arkivbild.

Explosionen utanför en synagoga i södra Frankrike på lördagsmorgonen utreds som ett terrorbrott.

En polis skadades, uppger en tjänsteman för AFP.

Explosionen, i orten La Motte nära Montpellier, inträffade då två bilar satts i brand. Räddningstjänsten upptäckte flera bränder vid två entréer till synagogan, och en polis som anlände skadades när en gasoltank i ett av fordonen exploderade, meddelar antiterroråklagarens kontor i ett uttalande.

Fem personer, bland dem rabbin, befann sig i synagogan men klarade sig oskadda.

Åklagarna betraktar explosionen som ett misstänkt planerat terrorbrott med koppling till en terrorgrupp i syfte att orsaka skada.

Frankrikes president Emmanuel Macron försäkrar att allt görs för att hitta förövaren.

– Kampen mot antisemitismen är en strid som pågår ständigt, säger Macron enligt Le Figaro.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har beordrat förstärkning för att skydda judiska byggnader efter händelsen, som han kallar en ”uppenbart brottslig handling”.

”Jag vill försäkra våra judiska medborgare och kommunen att ni har mitt fulla stöd och på uppdrag av president Emmanuel Macron kan jag meddela att alla medel görs tillgängliga för att hitta förövaren”, skriver Darmanin på X.

Under det första halvåret 2024 inträffade 887 antisemitiska handlingar i Frankrike, nästan tre gånger så många som under samma period 2023, uppgav Darmanin tidigare den här månaden.

Inrikesministern ska besöka attentatsplatsen under lördagseftermiddagen tillsammans med premiärministern Gabriel Attal, enligt Franceinfo.

Rättad: I en tidigare version av texten fick premiärminister Gabriel Attal fel titel.

ANNONS