Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Uppgifter: Ny rysk superdrönare nerskjuten

TT

Uppdaterad 13.53 | Publicerad 11.56

Ukrainska soldater vid resterna av en rysk militär luftfarkost som sköts ner i utkanten av Kostiantynivka under lördagen.

En exklusiv, splitterny rysk stridsdrönare har skjutits ner över ukrainskt territorium i Kostiantynivka i Donetskregionen, uppger ryska och ukrainska militära bloggar.

Enligt tidningen Forbes rör det sig troligen om smygdrönaren Suchoi S-70 Ochotnik. S-70 är designad att fungera tillsammans med den femte generationens ryska stridsplan, Su-57. Den är mycket större än andra drönare och ska kunna bära upp till två ton vapen, och enligt vad som är känt finns än så länge bara ett fåtal prototyper.

Det är oklart vem som sköt ner drönaren, Ukraina eller Ryssland. På inspelningar ses ett efterföljande stridsplan som skjuter ner drönaren varvid den kraschar i marken, vilket bland annat NRK visat.

Något kan ha gått fel under en övningsflygning och ryssarna kan ha skjutit ner drönaren för att undvika att den hamnar i ukrainska händer, enligt Lars Peder Haga vid Luftstridsskolen.

– Det var knappast en olycka, säger han till NRK.

I så fall rör det sig om en prestigeförlust för Ryssland, tillägger Haga.

Vrakresterna kommer nu att undersökas av Ukraina.

Ukrainas militär bekräftar för public service-bolaget Suspilne att ett ryskt stridsplan skjutits ner i Kostiantynivka under lördagen, utan att ge några detaljer.