Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Frederiksen: Öppen för militär insats

TT-Ritzau

Uppdaterad 15.57 | Publicerad 15.30

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger sig vara öppen för en internationell militär insats i Mellanöstern. Arkivbild.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen är öppen för en internationell militär insats i Mellanöstern. Hon tror att den enda vägen ur konflikten är att tvinga fram en tvåstatslösning.

Mette Frederiksen säger att hon inte ser något slut på konflikten i regionen om det inte tvingas fram en tvåstatslösning.

På en fråga från Ritzau om det kan innebära en militär insats svarar statsministern:

– Ja, det kan det.

Mette Frederiksen säger att konflikten mellan palestinierna och Israel nått en punkt där ingen av sidorna längre agerar rationellt eller pragmatiskt och att hela världen fastnat i den onda spiral som skapats.

– De har fångat inte bara sina egna länder och befolkningar i det här, utan faktiskt alla oss andra också, säger Mette Frederiksen och fortsätter:

– Jag tycker att priset har blivit för högt för oss alla.

En tvåstatslösning är därför den enda lösningen som kan skapa en varaktig och stabil fred.

– Det kan bara ske om det internationella världssamfundet någon gång säger att nu blir vi tvungna att tvinga fram det.

Frederiksen vill inte gå närmare in på hur en militär insats skulle genomföras eller under vilket mandat.

– Jag tror inte man kan definiera det helt exakt. Det internationella världssamfundet har trots allt gått in i andra konflikter och krig och tvingat fram saker. Jag tror inte att man kan skapa en exakt mall, säger hon.