Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tvingade passagerare att slåss till döden – döms

Publicerad 2024-08-22

En polis vaktar vapen som beslagtagits från drogkartellen Los Zetas. Elva medlemmar ur kartellen döms nu för en massaker som skedde 2010-2011. Arkivbild.

Över 100 unga män släpades av bussar och fick ett val: Arbeta för drogkartellen eller slåss till döden med släggor.

Nu döms elva kartellmän för massakern, som skedde 2010-2011.

Det har beskrivits som ett av de mest fruktansvärda kapitlen i Mexikos drogkrig.

Enligt åklagarna var det medlemmar ur den nu splittrade drogkartellen Los Zetas som började tvinga unga män, på väg till den mexikanska gränsstaden Reynosa, att stiga av bussarna de färdades på – efter misstankar om att en rivaliserande kartell använde busarna för att skicka förstärkningar till gränsstäder som de kontrollerade.

Passagerarna förhördes av kartellen och några erbjöds chansen att leva och gå med i gänget – om de bevisade sitt värde genom att slåss mot andra oskyldiga passagerare med slägga.

Tragedin uppdagades först 2011 när 48 omärkta gravar innehållande nästan 200 kroppar upptäcktes i delstaten Tamaulipas. Många hade fått sina skallar krossade av släggor, andra var centralamerikanska migranter som dödats av Los Zetas under samma tidsperiod efter att de vägrat att gå med i gänget. Några släggor hittades också i gravarna.

De elva kartellmedlemmarna greps mellan 2015 och 2017. Efter rättegångar som pågått i flera år döms de nu till 50-åriga fängelsestraff.