Klart: Hbtq-altartavlor sätts inte upp igen
Publicerad 2020-02-04
Hbtq-altartavlan i S:t Pauli kyrka blev snabbt nedplockad.
Istället ersattes den av en ny.
Nu meddelar P4 Malmöhus att ingen av tavlorna kommer sättas upp igen.
Altartavlan ”Paradiset” har beskrivits som landets första hbtq-altartavla och kontroverserna har varit många. Efter en långdragen kamp skänktes Elisabeth Ohlsons verk i vintras till S:t Pauli kyrka i Malmö, där den sattes upp den första advent.
Bara tio dagar senare plockades den ner från kyrkorummet, då Svenska kyrkan i Malmö ansåg att tavlan hade för många obesvarade frågor.
I början av januari kunde Sydsvenskan berätta att ”Paradiset” tillfälligt ersatts av en annan hbtq-altartavla - ”Nattvarden” från utställningen Ecce Homo.
Ingen ansökan
Båda tavlorna har nu plockats ner och kommer enligt P4 Malmöhus inte att sättas upp igen. Kyrkorådet hade tidigare inte godkänt tavlorna och någon ansökan om att sätta upp tavlorna hade inte inkommit när kyrkorådet samlades på måndagen.
”Paradiset” föreställer två homosexuella par men det är inte skälet till att den inte sätts upp igen, istället beror det på den orm som finns med i bilden.
Orm symboliseras ondska
– Ormen i kyrklig tradition symboliserar ondska. Och vår kyrkoherde var väldigt tydlig med att inte koppla ondska till HBTQ-personer, säger Claes Block, ordförande i kyrkorådet i Malmö till P4 Malmöhus.
På ”Nattvarden” intar Jesus nattvarden tillsammans med transpersoner, men där vill Claes Block inte spekulera i varför församlingen inte ansökt om att hänga upp verket.
Aftonbladet har utan framgång försökt nå Per Svensson, kyrkoherde, och S:t Pauli kyrka för ytterligare kommentarer.