Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Nu kan flintasteken vara rökt

Uppdaterad 2013-06-08 | Publicerad 2013-06-07

Hotad svensk favorit.

Flintasteken är en av svenskarnas favoriter på grillen.

Men nu hotas det populära köttet av nya EU-regler.

– Det kan hända att det finns bättre tillsatser än de som används i dag, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverket.

I EU-kommissionens nya tillsatsförordning regleras vad som får, och inte får, användas i olika typer av livsmedel.

Reglerna trädde kraft 1 juni - och har kritiserats för att vara luddiga.

Under torsdag och fredag har därför medlemsländerna stött och blött frågan hur reglerna ska tolkas.

Sverige representeras av Livsmedelsverket - vilket väcker oro hos den svenska köttbranschen.

Kritiserade saltlösningar

En av oklarheterna gäller nämligen de svenska grillfavoriterna flintastek och fläskytterfilé.

I tillverkningen av produkterna sprutas vatten med smak- och salttillsatser in i köttet.

Industrin hävdar att det görs för att köttet ska bli saftigare - men tillsatserna har mött kritik för att förändra kroppens saltbalans.

Skulle Livsmedelsverket välja att gå på kritikernas linje riskerar flintasteken att försvinna, tror Åke Rutegård, VD för Kött och Charkföretagen.

– Då blir det helt enkelt omöjligt att tillverka de här produkterna på det sätt som vi gör i dag, säger han.

"Vill inte förbjuda något i onödan"

Efter att industrin luftat sin oro har även Christofer Fjellner, moderat europaparlamentariker, satt tänderna i frågan.

– Vis av erfarenhet så har ju svenska myndigheter en tendens att reglera saker och ting onödigt hårt och sedan skylla på EU, säger han.

Från Livsmedelsverkets sida tonar man dock ner oron.

– Vi är inte ute efter att förbjuda något i onödan, däremot måste vi värna konsumenternas hälsa, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på Livsmedelsverket och myndighetens representant på mötet.

Öppnar för vissa förändringar

Hon vill inte avslöja några detaljer från diskussionerna, men säger att hon öppnar upp för "vissa förändringar". 

– Det kan hända att det finns bättre tillsatser än de som används i dag.

Men den som planerar att köttbunkra upp inför sommaren kan ta det lugnt.

Beslut väntas, enligt Livsmedelsverket, först i september.