Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Misstänkt bomb vid Ikea i Västerås

Publicerad 2011-06-30

Avspärrat En mystisk väska som hittades vid Ikeas varuhus i Västerås fick polisen att spärra av området på torsdagseftermiddagen.

Väskan utanför Ikea i Västerås var - en väska.

Inte en bomb, som polisen först misstänkte.

– Insatsen är avblåst, så mycket kan jag säga, Mikael Bylund, radiooperatör vid polisen i Västerås.

Klockan 11 i dag kom larmet.

– Man har hittat en väska utanför en nödutgång på Ikea och nu har vi tagit säkerhetsåtgärder, med tanke på vad som hänt ute i Europa, sa Per Strömbäck, inspektör vid Västeråspolisen.

Men vid 14-tiden på eftermiddagen kunde polisen konstatera att väskan inte innehöll någon bomb. Avspärrningarna hävdes.

Hittades under säkerhetsrond

Varje morgon innan varuhuset öppnar går personalen en kontrollrunda för att se efter att nödutgångar är fria och lokalerna i gott skick.

– Vi upptäckte väskan, som ligger två-tre meter utanför varuhuset, utanför en glasdörr, säger Freddy Johansson, varuhuschef på Ikea Västerås.

– För att ta det säkra före det osäkra kändes det naturligt att kontakta polisen.

”Känner obehag”

Helena Nykänen, 56, från Skinnskatteberg, möttes av avspärrningar och polispådrag när hon och en svägerska skulle handla på möbelvaruhuset.

– Man känner obehag. Tänk om det händer något, säger ett vittne, Helena Nykänen.

–  Jag frågade en av säkerhetsvakterna, som förklarade att det var en säkerhetsåtgärd och att undersökningen av väskan som hittats kunde ta flera timmar.

Fyra Ikeabomber i Europa

Den 10 juni detonerade en bomb på Ikea i tyska Dresden. Två kunder skadades och fördes till sjukhus efter explosionen.

Två dagar senare släppte tyska polisen en fantombild på en misstänkt man, som uppges ha varit iklädd keps och stora solglasögon.

30 maj exploderade sprängladdningar som gömts i väckarklockor på tre olika Ikeavaruhus - i Belgien, Frankrike och Holland.

Ännu har ingen tagit på sig ansvaret för attentaten, och polisen i flera länder samarbetar för att hitta samband mellan sprängningarna.

"Säkerhet högsta prioritet"

Ivana Flygare är informationschef på Ikea i Sverige.

– Säkerheten för våra kunder och medabretare är alltid av högsta prioritet. Åtgärden vi gjorde i Västerås är en försiktighetsåtgärd. Vi är experter på att sälja möbler, men om vi ser ett föremål som vi inte vet vad det är och som inte har någon ägare, så ringer vi polisen, säger hon.

När nyheten om att väskan inte innehöll sprängämnen kommit är hon lättad.

– Jag är ändå jätteglad att vi tog de åtgärder vi gjorde. Även om man skulle göra det här hundra gånger i onödan, skulle man aldrig förlåta sig själv den gången man inte gjorde det, om det var på allvar, säger Ivana Flygare.