Kommunen sparar – då får lärarna städa skolan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-03

18 punkters städlista en följd av privatiserad städning i Västerviks kommun

Tvätta gardiner, tömma skräpkorgar och röja upp i utomhusförråd. Det är några av de nya arbetsuppgifter som lärarna i Västervik förväntas utföra när höstterminen nu har dragit igång.

– Lärare borde få ägna sin tid åt undervisning – inte till att städa, säger Lars Andersson, Lärarförbundets ordförande i Västervik.

Han menar att ingen av de här arbetsuppgifterna ligger i lärarkårens uppdrag.

– Att torka upp efter sig om man spiller ut en kaffekopp eller göra rent en bänk där en elev har målat med vattenfärg är en självklarhet. Men detta är något helt annat, säger Lars Andersson.

Halverad städstyrka

Västerviks kommun har nyligen privatiserat städningen av kommunens lokaler. De uppgifter som tidigare utförts av drygt 90 kommunanställda städare ska nu göras av en hälften så stor privat städstyrka.

I samband med detta upprättades en lista på uppgifter som personalen i kommunen förväntades utföra själva. Lärarna ska enligt listan bland annat rengöra kylskåp och spisar, torka av tangentbord, vattna blommor och tömma pappersinsamlingar.

– Det är jättemärkligt att lägga ut detta på oss i lärarkåren - särskilt i en kommun med relativt låg måluppfyllelse bland eleverna, säger Lars Andersson.

Samma trend över hela landet

Enligt lärarförbundet centralt har man under en längre tid sett en trend över hela landet att lärare får allt fler extrauppgifter.

Ett sätt för kommunerna att hålla uppe statistiken när det gäller lärartäthet samtidigt som man sparar pengar genom att dra ner på annan personal menar förbundet.

– Lärare ses allt mer som diversearbetare och det går obönhörligen ut över eleverna, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för lärarförbundet i Sverige.

Hon är övertygad om att det finns en omedelbar koppling mellan lärarnas allt mer splittrade arbetssituation och resultatet i skolverkets undersökning som presenterades idag.

I denna konstateras det att antalet icke godkända niondeklassare är rekordstort.

Är det rimligt att lärare ska tvätta gardiner och städa utomhusförråd?

– Nej, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västervik.

Han menar dock att städlistan som lärarana i hans kommun har fått har tagits fram i en arbetsgrupp där företrädare för lärarfacket fanns med.

Hur kommer det sig i så fall att de gått med på detta?

– De måste ha missat det på nåt sätt, säger Harald Hjalmarsson.

Reserverade sig mot städförslaget

Enligt lärarfacket har man dock reserverat sig mot förslaget och någon lista har man aldrig sett innan den plötsligt dök upp vid terminsstart.

Harald Hjalmarsson förklarar att han nu är beredd att använda en del av de drygt 12 miljoner som kommunen sparat genom privatiseringen på att se till att lärarna inte ska behöva utföra mer städning än tidigare.

– Det händer att saker blir fel och nu gäller det att vi rättar till det.

ANNONS