Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Man har tagit ifrån väljarna värdigheten”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-08

Svenska Abir al-Sahlani berättar inifrån irakiska valet

I helgen gick irakierna till val trots att en våg av våldsdåd krävde över 40 liv.

Men även om valet genomfördes har landet långt kvar att gå, menar Abir al-Sahlani som arbetat med valet.

– De politiska partierna har skött det här så fruktansvärt dåligt.

Explosioner skakade stora delar av Irak på söndagen och upprepade granatattacker krävde över 40 människoliv. Men de härdade irakierna trotsade våldet och gav sig ändå ut för att rösta.

Även om helgens parlamentsval på många sätt är en framgång för de irakiska myndigheterna är själva valdagen bara början på den utdragna process som ska ge Irak en ny regering.

Anklagelser om valfusk

Den svenska centerpartisten Abir al-Sahlani är i Irak för att hjälpa sin far som ställer upp i det irakiska parlamentsvalet. Hon befinner sig i Nasiriyah i södra Irak och säger att där gick valet i stort sett lugnt till.

– Där vi var kändes det väldigt, väldigt bra. De som arbetade med valet var noggranna, både med rösträkniningen och med hanteringen av valsedlarna.

Anklagelser om valfusk hör inte till ovanligheterna efter val i Mellanöstern och Abir al-Sahlani berättar att ryktena redan går i Nasiriyah.

– Processen skulle gått till så att resultatet skrevs upp på en tavla utanför varje vallokal. Men nu på morgonen har det rivits bort på en del ställen så folk tror att det handlar om någon som vill förfalska resultatet.

Hon tror dock inte att det förekommit något valfusk.

– Nej, i alla fall inte där jag var. I resten av landet kan jag inte kommentera, det finns många avlägsna vallokaler där man inte vet exakt hur de gått till väga, säger hon på telefon till Aftonbladet.

Sålde röster till högstbjudande

Men trots att valet kunde genomföras utan omfattande våld menar Abir al-Sahlani att Irak har långt kvar till sann demokrati. Bland annat ska mycket pengar ha cirkulerat i valrörelsen.

– De politiska partierna har köpt röster och lärt väljarna att politik handlar om att sälja sin röst till högstbjudande. Det är fruktansvärt dåligt och så var det inte i förra valet. Nu var det pengar det handlade om.

Enligt Abir al-Sahlani tar de regerande politikerna ofta pengar direkt ur statskassan för att finansiera sin egen valrörelse.

– De säger "du får 50 000 dinarer om du röstar på mig" och jag tycker att man tagit ifrån väljarna deras värdighet. De här partierna säger till människor att deras röst, deras samvete och deras värdighet är till salu. Det är fruktansvärt för hela den demokratiska processen.

Kan ta månader

Förfarandet riskerar att urholka den irakiska allmänhetens bräckliga förtroende för demokratin. Dessutom tror Abir al-Sahlani att nästa regering kommer att agera på exakt samma sätt vid nästa val.

– Regeringarna kommer alltid att se till att folk inte har några pengar så att deras röst är till salu. Jag tror politikerna vid makten medvetet kommer att se till att välfärden inte funkar så att människor behöver de här partierna.

En del aktörer har redan utropat sig till valets segrare men även när valresultatet är klart tror de flesta bedömare att det kommer att ta flera månader innan förhandlingarna är klara och Irak har en ny regering.

Under tiden kommer Irak att befinna sig i ett politiskt vakuum och situationen riskerar precis som efter förra valet 2005 att urarta i våld.

– Det kommer att skapa frustration. Människor kommer att leva i ovisshet och känna att nu har vi gått och röstat och det är så här ni belönar oss.