Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Tysk miljardsatsning på utbildning

TT

Publicerad 2018-02-02

Snabbare internet, bättre it-utrustning och andra investeringar i skolan. Det är några av de viktigaste punkterna i en miljarduppgörelse i utbildningspolitiken som Tysklands ledande partier enats om.

De kommande fyra åren ska tyska skolan få tillskott på omkring tio miljarder euro, motsvarande drygt 98 miljarder kronor, rapporterar Süddeutsche Zeitung. Satsningen är en överenskommelse av förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union och Socialdemokraterna, som regerat Tyskland sedan 2013 och inom kort väntas förnya sitt koalitionssamarbete för ytterligare en mandatperiod.

Omkring sex miljarder euro ska investeras i "hela utbildningskedjan", från förskola till högskola, enligt Manuela Schwesig, vice ordförande i Socialdemokraterna. Ytterligare 3,5 miljarder euro ska satsas på en så kallad digitalpakt, i syfte att rusta upp föråldrade it-system i Tysklands 40 000 skolor. Den digitala satsningen presenterades redan 2016, men har hittills inte satts i verket. För att möjliggöra investeringarna vill partierna ändra den lag som förbjuder federal finansiering av skolor, som faller under delstaternas kompetens.

Tysklands ledande partier CDU, CSU och SPD sitter för närvarande i förhandlingar om ett förnyat regeringssamarbete. När en uppgörelse har nåtts måste den godkännas av Socialdemokraternas omkring en halv miljon medlemmar innan en ny regering kan komma på plats i Berlin.

Följ ämnen i artikeln