Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Inte friktionsfritt för Tusk i London

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-03-01

Storbritanniens premiärminister Theresa May tar emot EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i London.

Kom med något bättre, är uppmaningen från EU sedan unionens utkast till utträdelseavtal mötts av brittisk ilska.

Nyfikenheten är stor inför fredagens stora tal om brexit från premiärminister Theresa May.

I ett tal i Bryssel på torsdagsmorgonen konstaterar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att Storbritannien hittills kategoriskt avvisat tanken på att vara kvar i EU:s tullunion, men att landet ändå vill ha en så "friktionsfri" handel som möjligt med EU.

Tusk undrar dock hur det ska gå till.

– Det kan inte finnas någon friktionsfri handel utanför tullunionen och den inre marknaden. Friktion är en oundviklig bieffekt av brexit, fastslår han vid ett näringslivsevenemang.

Brittisk irritation

Några timmar senare bjuder Tusk ändå på gott humör när han tas emot av den brittiska premiärministern Theresa May på 10 Downing Street.

– Jag är ledsen att jag blev lite sen, men min resa blev inte helt friktionsfri, skrattar Tusk efter en dust med det snöoväder som bäddat in Storbritannien i vitt.

Besöket i London sker samtidigt som den brittiska irritationen är stor över det utkast till utträdesavtal som EU:s chefsförhandlare Michel Barnier presenterade i onsdags, med klausuler som i princip håller kvar det brittiska Nordirland inom EU:s inre marknad och tullunion om ingen annan lösning kan hittas under brexitförhandlingarna.

Stöd från Irland

"Bort med tassarna från våra gränser" lyder en av de brittiska tidningsrubrikerna på torsdagen.

Tusk kontrar dock med att bara be om bättre idéer från Storbritannien för att undvika en "hård gräns" mellan Irland och Nordirland.

– Hittills har ingen kommit med något klokare, säger Tusk, som också har starkt stöd från Irland.

– Det är inte ok för folk, oavsett om de är brexitvänner i Storbritannien eller partier på Nordirland, att nu bara säga "nej". Om de inte kan acceptera det som ligger är det upp till dem att lägga fram hur A eller B skulle fungera, säger premiärminister Leo Varadkar i irländsk radio.

Theresa May gör sig samtidigt redo för att på fredagen hålla sitt nästa stora tal om brexit.

– Då ska jag lägga fram mer av våra förslag om ett framtida ekonomiskt partnerskap med EU, som är viktigt inte bara för oss utan också för övriga EU, säger hon till Tusk i London.

Följ ämnen i artikeln