Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hjulet slits bort vid landningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-15

Ännu en incident med mardröms-planet

Här slits Dash-planets landningsställ i stycken.

En resenär filmar skräcklandningen inifrån kabinen.

– För en kort stund trodde jag inte att vi skulle klara oss, säger en annan passagerare.

Dash-planet var på väg från Newarks flygplats i tisdags och hade just påbörjat inflygningen mot Buffalo. Plötsligt såg passagerare hur delar lossnade från det utfällda landningsstället.

– Jag blev fruktansvärt rädd och såg att de andra passagerarna också var oroliga, säger en kvinna till tidningen Toronto Sun.

Filmar hjulet

En av passagerarna hade sinnesnärvaro nog att ta fram sin videokamera och rikta den mot landningsstället. När planet tog mark i hög hastighet fångade han mardrömmen på film.

Bilderna visar hur det ena av de två däcken slits bort. Sekunden senare lossnar hela hjulet.

Planet, med de 73 passagerarna ombord tvingas bromsa in med bara ett däck under den högra vingen.

Trots videobeviset slår flygbolaget Colgan Airlines ifrån sig den efterföljande kritiken.

– Passagerarna var aldrig i fara, den här typen av händelser inträffar då och då, säger presstalesmannen Philip Reed till Toronto Sun.

SAS stoppade planet

Bombardier-planet av modellen Dash 8-Q400 har en mörk historia. Olyckorna och tillbuden de senaste åren radas efter varandra. Förra året tvingades SAS att ta modellen ur drift efter flera olyckor på kort tid.

I danska Ålborg utspelades dramatiska scener när hela landingsstället vek sig under ett Dash-plan. Planet rusade längs landningsbanan med ena vingen i marken. Mirakulöst nog skadades ingen människa.

Bara några dagar senare inträffade en nästan identisk krasch i Litauens huvudstad Vilnius.

Så sent som i februari i år störtade ett Dash-plan bara åtta kilometer från Buffalos flygplats. Planet störtdök rakt ner i ett villaområde. 49 personer ombord och en person på marken omkom i olyckan.