”Vattenfalls förtroende är skadat”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-11

Näringsministern kritisk till det statliga bolaget

Maud Olofsson bekräftar att Vattenfalls styrelse diskuterat en försäljning av det svenska elnätet för att investera i brittisk kärnkraft.

Hon är mycket kritisk.

– Den senaste tidens händelser hos Vattenfall har skadat bolagets förtroende, säger näringsministern på en presskonferens.

KRITISK Maud Olofsson är mycket kirtisk till Vattenfalls agerande i en rad frågor.

På en presskonferens i dag bekräftade näringsminister Maud Olofsson att planerna på att sälja Vattenfalls svenska elnät, för att investera i brittisk kärnkraft, varit uppe till diskussion i styrelsen. Enligt Olofsson var det inte affärsmässigt intressant för Vattenfall att investera i brittisk kärnkraft. Och elnätet är det viktigt att behålla.

Hon tycker att Vattenfall gjort mycket bra, men att hon nu är mycket kritisk.

Kritik på många områden

På presskonferensen kritiserade Olofsson bolagets sätt att hantera säkerhetsfrågorna vid kärnkraftverken i Tyskland. Hon kritiserade också Vattenfall för att inte ha deltagit i omställningen till förnybar energi på ett sätt som man borde ha gjort. Dessutom har de stopp som Vattenfall har tvingats till i kärnkraftsproduktionen skadat lönsamheten.

– Vi vill se förbättringar när det gäller lönsamhet, grön omställning och varumärket, säger Olofsson.

Trots den hårda kritiken ville Maud Olofsson dock inte svara på om hon har förtroende för koncernchefen Josefsson. Däremot har hon förtroende för styrelsen och det är styrelsen sak att svara på frågan om förtroendet för Josefsson.

”Ingen rök utan eld”

Det är säkert ingen rök utan eld bakom det faktum att frågan om en försäljning av Vattenfalls elnät nu kommit upp, enligt Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvarumarknader på SEB. Han tror inte att en sådan diskussion sker utan politisk förankring.

Schieldrop anser det förnuftigt av Vattenfall att sälja elnäten och koncentrera sig på att förvalta produktionsenheter på en konkurrensutsatt marknad, det som är deras specialkompetens som kraftföretag.

– En monopolistisk enhet som elnäten ger en jättesäker avkastning och är en jättestor intäktskälla för Vattenfall, nummer två på intäktssidan. Men företaget kan inte göra mycket för att få bättre avkastning på elnätet. Så vad som vore mest optimalt för företaget är att ha en större portfölj av produktionsenheter, säger han.

Har dominerande position

Enligt Bjarne Schieldrop vore det konstigt om inte Vattenfall redan tänker i de banorna.

– Vattenfall har redan en dominerade position på den nordiska marknaden, så företaget behöver diversifiera sin portfölj utanför Norden, säger han.

Han anser att elnäten kan säljas till en specialförvaltare av elnät eller till någon indirekt ägare, som ett pensionsföretag, som behöver en långsiktigt jämn och bra avkastning.

Enligt Schieldrop får en elnätsaffär ingen betydelse för den finansiella marknaden för kraft. Den leder inte heller till några ändrade avgifter för konsumenterna, eftersom intäkter och tariffer styrs av det hårt reglerade monopolet.

TT

ANNONS