Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Snö och blixthalka i Mellansverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-22

Snöovädret orsakade kaos på många vägar i södra och mellersta Sverige på söndagen.

I Västmanland inträffade två allvarliga olyckor på riksväg 56 och längs E4 uppstod långa köer till följd av avåkningar.

– Det är väldigt halt och vi uppmanar folk att ta det lugnt, säger polisen Ann-Charlotte Israelsson

Strax efter 18 på söndagskvällen frontalkrockade två bilar på riksväg 56 i Västmanland. Sju personer var inblandade i olyckan, två av dem fick föras till sjukhus, och skadades allvarligt enligt TT.

En dryg timma senare var tre bilar inblandade i en olycka i närheten av Gunsta längs samma väg.

– Tre personer är förda till akuten, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Enligt TT skadades ingen av dem allvarligt.

I Västerås krockade en bil med en stolpe strax före 20. Två personer skadades allvarligt. En av dem klipptes loss av personal från Räddningstjänsten och ska ha fått en skallskada.

Halkvarning

Hon varnar andra bilister om att det är mycket halt längs vägarna.

Snöfall och tidvis hårda vindar slog till mot flera län på söndagen. I Östergötland kunde polisen vid 19-tiden räkna till sex trafikolyckor.

– Längs E4 har vi haft fem avåkningar, tack och lov är ingen allvarligt skadad, säger vakthavande polisbefäl Roland Karlsson.

I Södermanland frontalkrockade två bilar på riksväg 52. Fem personer fick föras till sjukhus efter olyckan. Det är oklart hur allvarligt skadade de inblandade är.

Även Stockholms län var olycksdrabbat på söndagen. Strax efter 21 på kvällen hade Räddningstjänsten hanterat 18 bilolyckor. Olyckorna var jämt spridda från Norrtälje till Södertälje. Det handlade främst om avåkningar.

– Jag kan tänka mig att det är väderrelaterat. Det har snöat hela dagen och är moddigt. Det här är värre än vanligt, säger Håkan Dahlbäck, stabschef vid Räddningstjänsten i Stockholm.