Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Tokhögern" leker med liv och död för att få sin egen vilja igenom

Politikerna får sin lön utan att göra jobbet

Hur mycket lidande är det rimligt att politiker åsamkar sitt eget folk för att få sin egen vilja igenom?

Frågan blir mer aktuell för varje dag som den amerikanska staten håller stängt och människors drabbas.

Medan kongressmännen fortsätter få lön för ett jobb de vägrar utföra.

För vissa är det en fråga om liv och död.

SvT berättade i går om en 8-årig flicka som led av leukemi. Hon hade precis fått ett återfall i sjukdomen och var i behov av omedelbar vård. Men hon kunde inte få någon eftersom specialsjukhuset där hon tidigare varit intagen skickat hem nästan all medicinsk personal eftersom kongressen inte godkänt statens budget.

Flickans mamma var självklart förtvivlad.

Hon är inte ensam om att vara drabbad. Över 200 patienter som fått tid för behandling på US National Institute of Health i Maryland tvingades stanna hemma i väntan på att staten kan öppna i gen.

Brittiska dagtidningen Independent berättar om fem amerikanska soldater som nyligen dödats i Afghanistan och vars familjer nu själva tvingas stå för alla kostnader för begravning och inte får ut ersättningen för sina söners död.

Normalt hade de fått 700 000 kronor plus ersättning för begravningskostnaderna.

Salmonella

Nu tvingas de ta ur egen ficka tills staten öppnat igen.

USA har drabbats av ett utbrott av salmonella. Närmare 300 människor från 17 delstater har redan insjuknat efter att ha ätit kyckling från tre kycklinguppfödare i Kalifornien. Eftersom den statliga institutionen som har till uppgift att spåra utbrott av sjukdomen tvingats stänga så hann salmonellan få rejäl spridning innan myndigheterna kunde ingripa.

Tre exempel på hur vanliga amerikaner drabbas hårt av att 800 000 amerikaner inte längre kan gå till jobbet.

Mest upprörande är att allt lidande är helt i onödan och skapat av de politiker väljarna valt för att sköta landet.

Medan de tvingar statsanställda att gå utan lön har politikerna sett till att deras egna löner flyter in som vanligt. Gymet i kongressbyggnaden håller öppet som vanligt. Trots att de vägrar utföra sitt jobb.

Politikerna - främst de 40 radikala republikanerna som går under namnet "tokhögern"- visar inte bara på en stor ansvarslöshet. De urholkar även demokratin.

Accepterar inte HD

Grundkonflikten gäller Obamas sjukvårdsreform. Den klubbades av kongressen 2010. Den är alltså demokratiskt beslutad. Högsta domstolen prövade dessutom om lagen är förenlig med den amerikanska konstitutionen. HD ansåg den vara det.

Därefter hölls ett nytt presidentval där republikanerna gick till val på att avskaffa Obamacare.

Obama vann valet med hyfsat stor marginal.

I alla rimliga avseenden är hans sjukvårdsreform godkänd av det amerikanska folket.

Ändå vill republikanerna inte acceptera utslaget.

Självklart har de rätt att propagera för att det är uselt att världens rikaste land har en sjukförsäkring som omfattar nästan alla människor. Om de vinner nästa val kan de avskaffa lagen.

De fyrtios gäng

Men när partiets företrädare låter den egna befolkningen lida för att sabotera ett demokratiskt beslut så riktar de ett slag mot demokratin som styrelseform.

I varje demokratiskt land fattas beslut som oppositionen ogillar. De som är emot opponerar sig men när besluten är tagna accepterar man även det man inte gillar. I fall då man är stenhårt emot river man upp beslutet om man själva får makten.

Så fungerar demokrati.

De extrema republikanerna verkar tro att de står över allt sånt. De tycker att de själva står får ett slags gudomlig vishet och rättrogenhet. HD har sagt sitt men högern vet bättre.  Därför använder de vilka metoder de vill för att få sin vilja igenom.

Folket gör tummen ner. Bara 28 procent av amerikanerna ser i dag positivt på republikanerna enligt en ny opinionsmätning. Det är ett tapp på tio procent sedan september och den lägsta siffran sedan denna fråga började ställas 1992.

Man kan bara hoppas att väljarna röstar bort "de fyrtios gäng" i nästa val.