Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Brandinferno i norska Lærdal – 90 skadade

Publicerad 2014-01-19

En storbrand har brutit ut i norska Lærdal.

Minst tio hus brinner och 90 personer behandlas på sjukhus, och enligt norska VG. finns risk för explosion.

– Detta är allvarligt. I värsta fall kan Lærdalsøyri centrum brinna ner, säger Jan Gunnar Holvik, vakthavande på räddningtjänsten till norska Dagbladet.

Flera hundra människor har evakuerats sedan en storbrand brutit ut i norska Lærdal. Branden startade i ett bostadshus, men har nu spridit sig till ett större område.

Hittills har 90 personer lagts in på sjukhus efter branden, rapporterar NTB. Flertalet vårdas på sjukhuset i Lærdal men 15 har skickats till Førde och fyra till Voss.

300 personer har undersökts av läkare.

"Centrum kan brinna ner"

Enligt NTB betraktas brandläget nu som "stabilt", men det finns risk för att stora lågor blossar upp igen.

Men enligt VG finns fortfarande risk för explosionsutveckling om branden når en bensinstation i området.

Vid 03-tiden hade räddningstjänsten fortfarande inte kontroll över branden. Den kraftiga blåsten förvärrar situationen, och vinden uppges blåsa i riktning mot centrum.

– Detta är allvarligt. I värsta fall kan Lærdalsøyri centrum brinna ner, säger Jan Gunnar Holvik, vakthavande på räddningtjänsten till norska Dagbladet.

"Inferno"

NRK:s reporter på plats beskriver situationen som ett "inferno".

Hela centrum har evakuerats efter att flera hus har brunnit ner till grunden. Brandkåren överväger att jämna hus med marken för att branden inte ska sprida sig till de världsarvslistade trähusen i centrum, skriver NRK.

– Jag är framförallt rädd att liv ska gå förlorade här. Branden startade sent på kvällen, så folk kan ha gått och lagt sig, säger Jan Geir Solheim, kommunalrådet i Lærdal, till NRK.

Det finns i nuläget ingen ström eller mobiltäckning i Lærdal vilket försvårar räddningsarbetet.

Kan sprida sig till bensinstation

– Det är helt förfärligt det som händer nu, men vi jobbar för fullt med att sätta människor i säkerhet, säger Jan Geir Solheim till VG.

Räddningstjänsten har manskap från flera kommuner på plats. Försvaret har flugit dit fem rökdykare från en närliggande kommun. En helikopter ska sättas in under morgonen för att hjälpa till att släcka branden från luften.

Delar av Lærdal är upptagna på Unescos världsarvslista, skriver TT.

Larmet kom in strax före klockan 23 i går.