Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Dr Åsas sambo ska sinnesundersökas

Publicerad 2012-05-22

Åsa Wihlbeck och hennes sambo, som är misstänkt för att ha tänt eld på en villa.

I 77 dagar har Doktor Åsas sambo suttit häktad, misstänkt för grov mordbrand.

I dag kom kriminalvårdens utredning om honom.

Enligt den bör han genomgå en sinnesundersökning.

Den framlidne Harry Scheins lyxvilla i Danderyd stacks i brand den 24 februari i år. Villan hade ett par månader tidigare sålts till Åsa Wihlbecks sambo, men tillträdet hade ännu inte ägt rum.

Polisen konstaterade snabbt att branden var anlagd, och en utredning om mordbrand inleddes. Efter två veckor greps och anhölls Doktor Åsa sambo, på sannolika skäl misstänkt för att ha tänt eld på villan.

Sedan dess har han suttit inlåst, trots att han ihärdigt nekat till att ha med branden att göra.

"Starka bevis"

Men polisen har, enligt uppgift till Aftonbladet, flera starka bevis.

Bland annat har Doktor Åsa sambo fastnat på övervakningsfilm när han kort före branden köpte ett tjugotal flaskor tändvätska av samma typ som hittades på brottsplatsen.

I en personutredning som Kriminalvården gjort under tiden i häktet säger sambon att han inte kan se vad han skulle kunna ha för motiv till att bränna ner villan.

Men Aftonbladet har tidigare avslöjat att sambon planerade en stor ombyggnad av villan, men att han ett par dagar före branden fått avslag på bygglovsansökan, och att det, enligt polisens misstankar, kan ha varit ett motiv - om villan brann ner kunde han frånträda köpet och få tillbaka handpenningen på 1,9 miljoner.

Sju avsnitt i brottsregistret

I personutredningen framkommer att Doktor Åsa sambo förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret, bland annat för urkundsförfalskning och grov olovlig körning.

Han bör, menar Kriminalvården, genomgå en §7-utredning, en så kallad liten sinnesundersökning, på grund att den misstänkta gärningen är "både irrationell och avvikande".

Senast i morgon skulle åtalet mot honom lämnas in, men under tisdagen begärde åklagaren förlängd åtalstid.

Åtal ska nu väckas senast den 30 maj.