Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Kanske det värsta vädret i Stockholm”

Uppdaterad 2012-02-04 | Publicerad 2012-02-03

Aftonbladets Robert Collin: Sätt på lyset!

Snökanon säger en del. Ryssväder säger andra. I varje fall kanske det värsta väder jag varit med om i Stockholmstrakten! Riktigt ruggigt halt trots rejäl kyla.

Ovanligt. Dessutom knappt någon sikt alls. Och bilister som envisas att köra utan lyse.

Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Ett par bilar i diket och ett par nära-ögat-incidenter på en tiomilaresa. Egentligen är det allra märkligaste att det inte hände mer.
Min första tanke när jag kört ett par hundra meter hemifrån Norrtälje på förmiddagen var att: I dag ska man inte vara ute i trafiken alls. Det är helt enkelt för farligt!
Ute på motorvägen växlade sikten mellan ett par hundra meter och noll. Det drev in snö från Östersjön och det yrde upp snö efter bilarna till en ogenomtränglig snörök.
Möten på den smala landsvägen lite senare är rysk roulette. Vad döljer sig i snöröken efter långtradarna jag möter?
 
I en tvär kurva ligger en stadsjeep prydligt parkerad i diket. Jo, det är lätt att ha övertro till fyrhjulsdriften. En del tror inte ens att en fyrhjulsdriven jeep behöver riktiga vinterdäck.
På en femtisträcka kommer en gulmålad tung lastbil ikapp alldeles för snabbt och strax har jag honom fem meter bakom mig. Och vad har han för däck som tror att han kan bromsa med det korta avståndet till mon kofångare?
Närmare Stockholm börjar jag möta stockholmarna i sina fina importbilar. Utan ljus, förstås. Och med ännu kortare avstånd till bilen framför.
Och gärna kamouflerad till igloo under ett berg av snö. Jag tänker att om jag har svårt att se något med alla rutor renborstade, hur är det då med bara en liten glugg fram? 
Vid ett vägarbete på motorvägen i Täby kör lastbilen i högerfilen lite långsammare än jag som ligger i vänster fil. Och när filerna kröker av och blir smalare är det nära ögat. Nu tackar jag mina splitter nya dubbdäck.