Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mellin: Dagens möte har tre huvudpunkter

Publicerad 2012-03-01

Finansiella brandväggar, Serbien och Schengen.

Där har ni toppmötets tre huvudpunkter enligt Aftonbladets samhällspolitiska kommentator Lena Mellin.

Lena Mellin, politisk expert på Aftonbladet.

Att toppmötet inte kommer att innehålla krissamtal är inte troligt, menar Lena Mellin som är på plats i Bryssel. Särskilt med tanke på att de finansiella brandväggarna, som ESM, lär komma upp i diskussionerna då de förväntas drivas igenom redan i sommar.

– Första punkten på dagordningen är att välja om Hermann Van Rompuy. Det finns ingen motkandidat, vilket är konstigt eftersom han inte varit så framträdande. Men det påstås att han har gjort ett mycket bra jobb i kulisserna, säger Lena Mellin.

Serbien het fråga

Annars är det gränsfrågor som kommer dominera mötet enligt Mellin. Serbien står på tur att höjas till kandidatland och få börja förhandla om medlemskap, enligt rekommendation från Allmänna rådet.

– Men Rumänien är emot det eftersom de anser att en minoritetsgrupp borde få större rättigheter. Protesterna är förmodligen ett förhandlingsvapen för att få bli medlem i Schengensamarbetet, säger Lena Mellin.

Sätter stopp

Och just Schengensamarbetet är den tredje huvudpunkten under mötet, enligt Aftonbladets samhällspolitiska kommentator.

– Rumänien och Bulgarien vill bli medlemmar i samarbetet. De uppfyller för första gången kriterierna. Men Nederländerna säger nej, de anser att länderna är för korrupta, säger Lena Mellin.

I morgon kommer finanspakten att formellt undertecknas.

– Men det är inte klart förrän alla medlemsländer har sagt sitt. Det är här Irlands folkomröstning kommer in i bilden.