Hotade m-avhoppare måste ha bevakning

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

”Vi tänker inte låta oss tystas.
Knäppgökar finns överallt”

Moderata ungdomsförbundet i Sundbyberg protesterar mot de avhoppade moderaterna.

Hot har riktats mot de två avhoppade moderata kommunpolitikerna Michael Spira och Arne Wijkman i Sundbyberg.

Säkerhetsbevakning var på plats under kommunfullmäktigemötet i går.

Vid mötet blev kommunen återigen s- styrd.

Moderaterna i Syndbyberg har haft svåra ledarskapsproblem, och tidigare i år meddelade de båda m-ledamöterna Michael Spira och Arne Wijkman att de hoppat av till socialdemokraterna, och majoriteten blev en minoritet.

Hot

Inför gårdagens fullmäktigemöte uppgav Michael Spira att de båda avhopparna utsatts för hot.

– Jag vill inte säga så mycket om bevakningen, men det är kommunen som ombesörjer den för att vi ska vara säkra, säger han.

Har det riktats hot mot partiet eller mot dig personligen?

– Mot mig och Arne Wijkman. Men vi tänker inte låta oss tystas. Knäppgökar finns överallt. Ett riktigt hot blir det först när något händer.

”Jag har inte svikit väljarna”

Det var i början av augusti som de moderata politikerna lämnade partiet och gick över till oppositionen. Avhoppen innebar att moderaterna förlorade majoriteten. Under gårdagens fullmäktigemöte var moderata ungdomsförbundet på plats och demonstrerade.

– Jag tycker inte jag har svikit väljarna. Vi hoppade av för att demokratin inte fungerade i partiet, säger Michael Spira.

”Röd-grön majoritet”

Är det inte lite bisarrt att du som moderat blev socialdemokrat över en natt?

– Jo det kan tyckas märkligt, men det här är kommunalpolitik, inte politik på riksnivå. Vi vill invånarnas bästa, och det gick inte i moderaterna.

När fullmäktige träffades i går kväll röstade Spira och Wijkman med socialdemokraterna. Därför slutade voteringarna 27–24 till det röd-gröna blockets fördel. Ny ordförande i kommunstyrelsen blev genom en sluten omröstning Helene Hellmark Knutsson.