Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Så fixar du lättskötta rabatten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-16

Bästa tipsen för latmansträdgården

1. Satsa på bredd! En rabatt får gärna vara 2–3 meter bredd. Undvik smala tarmar som är svåra att få vackra. En grusgång längst in mot husväggen är också smart – då kommer du lättare åt att rensa.

2. Anlägg med höjd. Låt gärna rabatten komma upp 10 centimeter, vilket enklast görs med hjälp av en planteringsbädd. Jorden bli då luckrare och värms upp snabbare.

3. När du markbereder ska du enbart använda dig av U-jord – det är det bästa. Vattna sedan ordentligt när du planterar så att rötterna söker sig rakt ner – det har du igen senare.

4. Marktäckare ska planteras tätt. Marktäckande växter underlättar för den lata trädgården – det blir inte lika mycket att rensa – men om du har problem med mördarsniglar bör du i stället satsa på grus som marktäckare.

5. Glöm inte bort buskarna när det kommer till basväxter. Inte minst för att till exempel lökväxter trivs ypperligt under buskarnas skydd. En gul forsythia i en gul rabatt är till exempel jättesnyggt. Dessutom är buskar billiga och sköter sig själva.

6. Toppa med grus så slipper du såväl rensarbete som mördarsniglar. Dessutom blir det snyggt! Markbered och plantera som vanligt (glöm inte att vattna ordentligt) och toppa sen med ca 3 cm grus. Du kan använda singel, sjösten eller annan grus. Det går även bra med lite, lite större stenar.

7. Det är bättre med ett fåtal perenner. På så sätt är det lättare att hålla reda på vad de olika sorterna behöver. Och var generös – det är då det blir vackert. Sätt minst tre växter av varje sort. Och absolut inte på rad, utan i grupper. Välj perenner där blomningsperioderna avlöser varandra. Då får du en lång och härlig blomningssäsong.

Tips!

Perenner att se upp för:

Läs också:

Lisa Lemke (hemma@aftonbladet.se), Sofia Wadensjö Karén

Följ ämnen i artikeln