Behandlingshem övertändes

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

De boende evakuerades

Behandlingshemmet Gottsunda gård drabbades av en omfattande brand under natten till fredagen.

En brand utbröt under natten till fredagen vid ett behandlingshem i utkanten av Uppsala. Ett tiotal boende evakuerades och enligt polisen har ingen skadats.

Polisen fick larmet 03.10 från behandlingshemmet Gottsunda gård i närheten av Lurbo. Hemmet är ett gruppboende för missbrukare med psykiatrisk diagnos.

– När vi kom fram var det stora huset övertänt. Alla var evakuerade och vi tog beslut om utvändig släckning, berättar Stefan Gunstad, stabsbefäl på räddningstjänsten i Uppsala.

Eftersläckning pågår

Enligt polisen var det ett tiotal boende som evakuerades.

Räddningstjänsten höll fortfarande på fredagsmorgonen på med eftersläckning.

– Hela övervåningen har brunnit av. Nu är saneringbolag och försäkringsbolag där för att se om något kan räddas, säger Stefan Gunstad.

Området spärrades av för att polisen skulle kunna göra sin tekniska undersökning.

– Teknikerna är i princip klara. Branden har startat på en balkong där det var möjligt för de boende att röka. I dag lutar vi mer åt oaktsamhet, men det är för tidigt att utesluta att den var anlagd, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen, på fredagseftermiddagen.

Balkongen var inbyggd med tak, vilket skulle kunna förklara brandens snabba förlopp.

”Vid gott mod”

Brandinspektör Hasse Eriksson är med i kommunens krisgrupp och åkte till branden vid fyratiden på morgonen.

– Vi var tre personer från krisgruppen som åkte dit. Jag gick runt och pratade med folk. De boende tog det mycket bra och var vid gott mod. För dem är det lite sport när det kommer folk. De är vana att slänga käft med varandra, så det var lite upplyftande för dem när de fick folk ikring sig, säger han.

Efter branden har de boende vistats i ett äldre hus intill huvudbyggnaden.

– Problemet är att de inte har någonstans att sova där. Nu jagar Uppsala kommun lokaler. Men det är inte lätt att hitta plats för tio stycken socialt utstötta på störten, säger Hasse Eriksson.

Han uppskattar att en lokal behövs för de boende för ungefär ett år framåt.

– Det kommer säkert att ta ett år att få det där i ordning. Det är totalskadat, säger han.