Mystisk miljonär orsakar skattjakt

Uppdaterad 2014-06-02 | Publicerad 2014-05-27

En gåtfull miljonär skapar just nu hysteri genom att plantera ut gömda kuvert med pengar.

Det är okänt vem han är men skattjakten kan följas på sociala medier, där han lägger ut ledtrådar till sina gömställen.

Kuverten tejpas fast på baksidan av en parkeringsautomat eller under en parkbänk.

Den mystiske miljonären gömmer pengar på olika platser i San Francisco och Oakland i Kalifornien.

Ibland innehåller kuvertet 100 dollar, ibland mindre, men oavsett tycks han äga mer än han klarar av att spendera. Han säger att han gör det som ett socialt experiment.

– Just nu ger jag bort ungefär 1 000 dollar per dag. För mig är det definitivt hanterbart. Jag vet att det är mer än många tjänar, men jag är bland de rikaste 1 procenten. Jag kan fortsätta göra det här, säger han till ABC News

Den gåtfulle mannen lämnar ledtrådar till sina gömställen på Twitter, under namnet @HiddenCash. Ofta skriver han en gåta som leder mot målet. Sidan fylls med bilder av glada skattjägare som hittat pengar.

"En skattjakt"

Richard Rodriguez och hans partner löpte längs San Franciscos gator i söndags efter att ha sett en ledtråd som pekade mot en parkeringsplats tio kvarter bort.

– När vi kom fram var det inte där och vi tänkte "wow, hur kan någon ha kommit hit så snabbt?". Då kom en kille i en bil och kastade ut ett kuvert. Jag gissar att han inte ens fick en chans att lämna det! säger Rodriguez.

I kuvertet fanns 66 dollar, cirka 450 kronor, plus en lott som han sedan löste in.

– Det är bra med pengar men det var också väldigt kul att göra det här. Det är en skattjakt, säger han.

Hemlighetsfull

Miljonären säger inte mycket om sig själv utan avslöjar bara att han är mellan 35 och 45 år gammal. Han har gett bort runt 30 000 kronor på mindre än en vecka.

Ingen verkar veta vem han är, men han berättar att han tjänar pengar på att investera i fastigheter.

– Folk klagar på att priset på fastigheter är ganska högt här och att jag har tjänat på det. Jag ville göra något roligt för San Francisco, något som gör folk upphetsade, säger han.

Han säger att han samtidigt hoppas inspirera andra till goda gärningar.

– Ett exempel är att betala för de fem bilarna bakom dig när du kör förbi en vägtull. Den bakom dig kanske tjänar mer pengar än du gör, men du gör ändå en god gärning. Kanske har de en dålig dag, då kan du göra något upplyftande och kanske få dem att le, säger han.

ANNONS