Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Jag svimmade av utmattning"

Uppdaterad 2014-08-19 | Publicerad 2014-08-14

Annie Lööf om kollapsen, värsta motståndarna och att vara en prestationsprinsessa

Annie Lööf kallar sig för en prestationsprinsessa som älskar utmaningar.

Men det kan bli för mycket, även för henne.

Som färsk riksdagsledamot svimmade hon av utmattning utanför lägenheten.

Om en månad kan Annie Lööf fira treårsjubileum som ordförande i Centerpartiet. En snabbare politisk karriär är det få som kan skryta med. Vid 31 års ålder kan hon inte bara skriva partiledare på cv:t utan också näringsminister och chef för ett av regeringens största departement.

Men vägen dit har inte alltid varit enkel. Tidigt förstod Annie Lööf att hon måste ha hjälp med att få ordning på tillvaron. Ett klokt drag, har det visat sig.

Du tar hjälp av en ledarskapskonsult. Vad lär du dig av henne?

– Min ledarskapscoach heter Malin. Vi har arbetat tillsammans sedan jag kom in i riksdagen 2006. Redan då kände jag att jag ville ha ett bollplank för att bygga ett ledarskap, för att våga ta för mig men också för att bygga nätverk och hålla ihop som människa. Att hitta rutiner för att träna, äta rätt och vara ledig. Det var jätteviktigt när jag, 23 år gammal, kom i riksdagen.

Men du svimmade alltså av utmattning?

– Jag är ju som väldigt många andra unga kvinnor en prestationsprinsessa med höga ambitioner. För ganska många år sedan, jag tror det var 2008, svimmade jag av utmattning utanför min lägenhet.

– Det var en väckarklocka. Jag måste ha balans, jag måste ha minst sex timmars sömn, jag måste hinna träna och träffa mina vänner då och då. Det hjälper Malin mig med mig.

Dina tre första år som partiledare har inte varit lätta. Du har gått på smäll efter smäll men rest dig. Varifrån kommer tågan?

– En del av svaret är Malin. Hon har uppmuntrat mig att sätta mål och jobba mot mål oavsett vad människor tycker och tänker. Men jag i grunden är jag en ganska rastlös person som hela tiden söker utmaningar.

Centern är ett feministiskt parti och du kallar dig feminist. Men du i vill inte ha fler pappamånader i föräldraförsäkringen. Hur hänger det ihop?

– Jag är en övertygad liberal feminist och kommer att till sista blodsdroppen kämpa för lika lön för lika arbete, ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och kvinnors rätt att driva företag.

– Men jag står ju också för en mer närodlad politik där jag tror att besluten blir bäst ju närmare människor man fattar dem. Jag brinner för ökad jämställdhet. Men inte genom lagstiftad kvotering, vare sig till börsbolag eller i föräldraförsäkringen.

– Titta på Centerpartiet. Vi har utan kvotering den tredje kvinnan som partiledare, tre av fyra C-statsråd är kvinnor och fyra av fem i vårt verkställande utskott. Ta de statliga bolagen, där är hälften av cheferna kvinnor. Det handlar om att man som chef och ledare ser de mönster som finns och gör något åt dem.

Men din liberala kollega Jan Björklund (FP) vill ha fler pappamånader. Har han fel?

– När jag får möjlighet att få barn kommer jag att dela lika med min man. Det är en självklarhet, men jag vill bestämma det själv.

Fi seglar ju i medvind. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är jättebra att Fi har kommit in i debatten. De senaste månaderna har jämställdheten äntligen blivit en hygienfaktor. Det är jättebra.

Närodlad politik står det på era affischer. Vad betyder det?

– Att makten ska finnas så nära dig som möjligt. Det bygger på våra grundvärdering om decentralisering. Ta jobben som exempel, arbetstillfällena ramlar inte ner från himlen utan växer fram lokalt.

I maj gjorde Centern sitt bästa EU-val på 19 år och ökade med en procentenhet till 6,5 procent. Vad gjorde det för ditt självförtroende?

– Det betydde jättemycket för mig och för hela Centerpartiet. Det var otroligt att vi kunde visa att den negativa trend var bruten. Man kan inte räkna ut oss. Och vi gick fram i både stad och landsbygd. Det är en skön känsla att ha med sig till nästa val.

Vinster i välfärden, för eller emot?

– Jag är för högre kvalitet och att människor ska få bestämma vilken vårdcentral man ska gå till eller vilken hemtjänst man ska använda. Då krävs alternativ och då behöver vi ha ideella, offentliga och privata aktörer. Företag behöver ge överskott för att existera, annars går de i konkurs.

– Så svaret är ja. Men det är inte vinsten eller riskkapitalisterna som är det viktiga för mig. Utan kvaliteten och rätten att bestämma själv.

Ditt mål är att Centern ska vara den dominerande kraften 2020. Det är en bit kvar för att uttrycka sig milt. Hur ska det gå till?

– Vi ska fortsätta vinna val. Utöver det handlar det om att bygga den ekonomiska trovärdigheten.

Arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade betalar högre skatt än löntagare och pensionärer. Hur rättvist är det?

– Vi har inte sänkt den procentuella skatten, vi har skapat ett avdrag för dem som jobbar och för pensionärer. Ju fler som jobbar desto mer pengar har vi till trygg välfärd.

Men hur ska man förklara att de som tjänar minst betalar mest skatt?

– Vi premierar dem som arbetar eftersom vi behöver fler som jobbar och jobbar mer. Det är jobbskatteavdragets syfte.

A-kassan har legat still i tolv år. Ni vill, tillsammans med FP och KD, höja ersättningen.Varför lyckas ni inte brotta ner Moderaterna i den frågan?

– Vi och FP vill, som S i Danmark, höja a-kassan initialt samtidigt som arbetsrätten blir mer flexibel. Vi kommer fortsätta driva det. Men det finns tyvärr ingen majoritet för det, varken i riksdagen eller i Alliansen.

Vilket parti är Centerns främsta motståndare i det här valet?

– Det beror på frågan. Socialdemokraterna när vi pratar om jobben och landsbygden. Sverigedemokraterna när det gäller människors lika värde och Sveriges utveckling.

Centern satt i koalition med S under 1950-talet och stödde S-regeringen på 1990-talet. Nu är det en huvudfiende. Förklara?

– Centern har alltid varit berett att ta ansvar även i tuffa tider. Men i dag väljer samarbetspartners utifrån vår politik. För oss är småföretagen, ungas jobb och landsbygden oerhört viktiga och då kan vi inte samarbeta med partier som tycker motsatsen.

Vad tänker du på när du tänker på Sverigedemokraterna?

– På slutenhet, intolerans men också utanförskap.

Centern har haft miljöministerposten i åtta år. Men Naturvårdsverket tror att Sverige bara når ett av 16 miljömål till år 2020. Varför?

– Miljömålen är väldigt tuffa att nå. Socialdemokraterna lyckades inte nå ett enda. Vi har inte nått så många heller men vi har satt upp etappmål, konkretisera jobbet och kommit en bit på vägen.

Landsbygdsperspektivet är centerns fundament. Befolkningen ökar på landsbygden, men bara bland 50-plussarna. Hur ska den bli attraktiv även för unga?

– Att man ska kunna surfa lika snabbt i glesbygd som i storstan tror jag är helt avgörande för att barnfamiljer vill bosätta sig där men också för att unga ska vilja bo kvar och driva företag. Det är en viktig del.

– Den andra delen är att grunden för all landsbygdsutveckling stavas jobb. Därför måste vi ha gynnsamma villkor för att driva företag.

Jobben är valets viktigaste fråga. Hur ser C:s bidrag ut till att skapa fler jobb ut?

– Ingen pratar om dem som skapar jobben, nämligen de små företagen. Vårt viktigaste budskap är att satsa på dem för fler jobb. Det handlar om sänkta kostnader för exempelvis sjuklön, minskat krångel och tillgång till finansiering.

– Den andra delen handlar om att sänka trösklar för att unga, bland annat genom sänkta arbetsgivaravgifterna. Den höga ungdomsarbetslöshet är en jätteutmaning.

Har du någonsin ångrat dig i en politisk fråga, kommit fram till att du helt enkelt hade fel?

– Jag har väldigt stora öron och beredd att ändra mig om jag blir övertygad. En klassiker är ju min inställning till euron. Jag röstade nej i folkomröstningen, under högkonjunkturen var jag lite positiv för att under krisen inse att jag hade rätt från början.

7 snabba

Vad avgjorde att du började ägna dig åt politik?​

– Det var min pappa som använde en fotbollsliknelse, ”du kan inte sitta på läktaren och gasta utan du måste ner på planen och spela”. Jag hade så mycket åsikter. Under hösten 2001 tyckte pappa att jag borde in på plan. Jag beställde hem partiprogrammen, läste och blev C-medlem.

Vilken är den viktigaste politiska händelsen i Sverige?

– Kvinnlig rösträtt. Det är en kamp som jag själv skulle ha velat vara med om. Den har betytt otroligt mycket för det samhälle vi har i dag.

Vem är din största politiska förebild?

– Karin Söder. Den första kvinnliga partiledaren i Sverige. Och centerpartist.

Vem är din bästa kompis i politiken?

– Den jag umgås mest  med är Michael Arthursson, vår partisekreterare. Honom jobbar jag med varje dag och delar allt med.

Vad vill du att det ska stå på löpsedeln den 15 september?

– C segrare i valet, alliansen får fortsatt förtroende.

Vem är den politiska motståndare som du har mest respekt för?

– Anna Lindh. Jag imponerades av hennes driv och engagemang och hur hon kunde kombinera att vara minister med en tung portfölj med sin roll som mamma. Och hon hade en härlig utstrålning.

Vad vill du bli ihågkommen för?

– Som den som kämpade för fler unga företagare, fler unga i arbete och för grön och förnybar energi.