Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nya taktiken: vägspärrar

Uppdaterad 2014-08-15 | Publicerad 2014-08-14

Afrikanska myndigheter tvingas ta till desperata metoder för att få stopp på den dödliga ebolasmittan.

Polisen bygger upp "sanitära avspärrningar" för att hejda den galopperande spridningen.

Ingen släpps in och ingen får lämna utan medicinsk kontroll.

Ebolasmittan i Västafrika har krävt 1069 dödsoffer - och bekämpningen av det dödliga viruset blir alltmer desperat.

Senast i dag bekräftades ett nytt dödsfall i Nigeria - en läkare - vilket ökar antalet ebolafall till 11.

Utbrottet har kunnat spåras till en by i Guéckédou i Guinea i december, då en tvåårig pojke dog efter flera dagars sjukdom. Kort därefter dog pojkens familj och en sjuksköterska i byn.

Värst drabbade är Sierra Leone, Liberia och Guinea. Guineas president Alpha Condé tillkännagav på onsdagen ett nationellt nödläge i landet efter att ebolaepidemin tagit 377 människors liv. Sammanlagt har de tre länderna 1963 smittade och 1066 döda, enligt siffror från Världshälsoorganisationen WHO, som menar att mörkertalet är stort.

Drastiska metoder

Efter nio månaders av hopplös smittobekämpning går nu afrikanska myndigheter in i ett nytt skede.

Och de tar till drastiska metoder. Med hjälp av "sanitära avspärrningar" ska man stoppa resandet till och från de mest krisdrabbade områdena och på så sätt stoppa smittan.

Tilltaget var vanlig under medeltiden och är det första sedan 1918, då ryska myndigheter stängde gränsen till Polen för att begränsa spridningen av tyfus, skriver New York Times.

Avspärrningarna gäller ett triangulärt område och täcker landsgränserna mellan Guinea, Sierra Leone och Liberia, enligt AFP. Hela 70 procent av alla fall har hittats i gränsområdet.

Oro för svältkatastrof

Redan förra veckan spärrades vägar mellan Liberia och Sierra Leone av. I Kailahun och Kenema-distrikten i Sierra Leone har ett område – lika stort som Jamaica – spärrats av med militära vägblockader. Alla som passerar in i områdena kontrolleras med febertermometer av militär innan de släpps in - eller ut.

Hälsoorganisationer i länderna är försiktigt hoppfulla att taktiken ska stoppa smittans spridning.

– Det kan fungera, sa läkaren Martin S. Cetron, karantänexpert vid regionens sjukvårdscenter.

Han uppmanar dock myndigheter att använda metoden på ett humant sätt. Metoden har stor potential att gå misslyckas om det görs ”utan etiska överväganden”, säger han.

– Vi lever inte längre i den tidsålder då man lät människor dö för att stoppa en smitta. Så fort vi har de här fallen under kontroll bör vi dra tillbaka avspärrningarna, sa han enligt New York Times.

Och nu sprids oron för svält och ytterligare dödsfall i regionen. Invånare har sagt till reportar på plats att man fruktar en svältkatastrof till följd av karantänen. Många bönder har redan dött på grund av dålig mattillgång och handelsresande förlorar sin inkomst på grund av reseförbudet, menar de.

Än finns inga rapporter om mat eller vattenleveranser till de avspärrade områdena, skriver New York Times.

Tester på apor

Hela världen reagerar nu för att få stopp på smittan. WHO kallar smittan en internationell hälsokatastrof och på onsdagen gick organisationen ut och uppgav att även östafrikanska Kenya klassas som högriskområde för ebolasmittan, enligt WHO. Det blir det första landet utanför Västafrika som drabbats av smittan. Tyskland uppmanar sina medborgare att lämna eboladrabbade länder.

Samtidigt jagar myndigheter i olika länder efter en lösning på epidemin. Och hoppet är den nya vaccinet Tekmira. Det kanadensiska bioteknikföretaget Tekmira Pharmaceuticals har kontaktat WHO och myndigheter i olika länder om möjligheten att använda det oprövade läkemedlet. Tester på apor har visat att läkemedlet ger fullständigt skydd mot dödliga doser av ebola, uppger företaget. Men läkemedlet är fortfarande inte godkänt för behandling av människor, skriver TT.