Bröstaktivisten Jenny varnas av Miljöpartiet

Publicerad 2014-07-04

VISBY. Femenaktivisten och miljöpartisten Jenny Wenhammar gjorde en bröstkupp mot statsministern under hans tal.

Nu får hon en varning av Miljöpartiet

– Jag måste välja mellan att kandidera till riksdagen och att fortsätta med aktivism mot politiker, säger hon till Aftonbladet.

Jenny Wenhammar och tre andra aktivister från feministiska aktionsgruppen Femen har planerat kuppen i drygt en vecka.

Varnas av partiet

En av de andra kvinnorna är från Spanien och de andra två är från Frankrike. De reste till Sverige i tisdags och kvartetten tog sig till Gotland i går.

Tidigare under torsdagen hjälpte de Femen-anhängare att genomföra en aktion mot ett gruvseminarium.

Klockan 19 i går inledde Reinfeldt sitt tal från Almedalsscenen. Då rusade Jenny Wenhammar och de andra mot scenen och skrek "Lobbyists go home" och "No mining boom".

Nu får hon en varning av Miljöpartiet.

– Jag tvingas välja mellan riksdagskandidaturen och att fortsätta med aktivism mot politiker. Jag har fortfarande inte valt än, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår dem såklart, men tycker att aktivism är viktigt i världen i dag och att alla ska få vara representerade i riksdagen.

Hade velat upp på scenen

På sina kroppar hade de skrivit budskap som "Ojnare rebel" för att protestera mot bolaget Nordkalks sedan nio år djupt omtvistade gruvdrift på norra Gotland.

De släpades från publiken av Säpo och poliser och fördes till polishuset i Visby. De tre andra kvinnorna, två från Frankrike och en från Spanien, anhölls i natt och satt anhållna fram till 15:30 på fredagen.

– De har betalat böter, säger Petra Sjölander på Gotlandspolisen.

Jenny Wenhammar släpptes vid 23 natten mot fredag.

– De sitter fortfarande kvar eftersom de lyckades ta sig innanför avspärrningarna och ta av sig tröjorna, vilket inte jag lyckades med, säger hon till Aftonbladet utanför arrestens grindar.

De anhållna kvinnorna är misstänkta för förargelseväckande beteende. De misstänks även för överträdelse av myndighetsbud.

– Man kan inte åtalas för försök till det brottet. Eftersom jag är kvinna är det olagligt att visa brösten, men det lyckades jag inte heller med. Jag är inte nöjd över min insats. Jag hade velat att vi skulle ha kommit närmare Reinfeldt, gärna upp på scenen, inför fler kameror så att alla hade kunnat se våra budskap.

Hon berättar att en tidigare Femenmedlem tog livet av sig förra veckan, och att hon därför haft svårt att fokusera ordentligt. Hon anklagar sig själv nu.

Ville uppmärksamma korrupt gruvboom

Hakan värker efter polisens ingripande.

– Jag fick hakan i asfalten och polisen ramlade över mig. Det var det brutalaste ingripandet som de andra upplevt.

Gruppen ville få största möjliga uppmärksamhet åt Ojnareskogen.

– Syftet var att rikta oss till personen med mest makt i Sverige och Almedalen som skulle kunna påverka den gruvboom som pågår nu.

Hon tar upp att en kanadensisk rapport visar att Sverige är det land i världen där

det just nu är lättast för gruvbolag att verka.

– På Gotland har vi Ojnare och kampen här, människors rätt att bli lyssnade på och kunna leva vidare. Här har vetenskapsmän och Naturvårdsverket, vår egen statliga myndighet, sagt att det inte är tillrådigt att bryta kalk. Ändå är det så korrupt till och med i Sverige att de experterna som domstolen lyssnat på är de som är köpta av Nordkalk. Och dessutom har Miljöbalken försvagats under Reinfeldts regering.

"Tar för sig av jordens kropp"

– Risken är att det inte längre kommer finnas något grundvatten för människor, vilket redan är ett problem, vilket också är läget i Kallak, som samer också kämpar för i Almedalen.

Hon tar upp flera svenska exempel, bland annat i Svalövs kommun där hon själv kommer ifrån.

– Vi ser det som en form av patriarkat. De multinationella företagen styrs av män.

Jenny nämner att vd:n på Nestlé uttalat sig om att människor som vill förbjuda privatisering av grundvatten är extremister.

– Den regering vi har ingår i det här privatiserandet, att sälja ut allt. Gruvnäringen och de stora multinationella företagen är en del av patriarikatet, och det sättet patriarkatet tar för sig av jordens kropp på, precis samma sätt tar de för sig av kvinnor, säger hon och förklarar att Femen också kämpar mot de patriarkala strukturerna i samhället och mot teokrati och religionernas förtryck.

Brösten politiska verktyg

– Det här är en del av det gamla religiösa synsättet i Bibeln och Toran och Koranen där det är helt ok att ta för sig av kvinnor, djur och natur på samma sätt, helt utan långsiktighet. Anledningen att de andra kommit hit är att samma sak händer i alla länder, att de små människorna drabbas av de multinationella bolagens framfart.

Varför ville ni säga det här på det här sättet?

– Vi använder våra bröst, som är så laddade i den här patriarkala världen, som politiska verktyg för att få ut vårt budskap i bildspråk.

Om att Fredrik Reinfeldt sagt att aktionen är att inte visa respekt mot publiken som kommit för att lyssna på hans tal, säger hon:

– Jag tycker att hans tal inte visade respekt för människor som lever på Gotland och vill rädda Ojnareskogen och dricksvattnet.

Förstår du om vissa uppfattar det som hotfullt när människor rusar mot statsministern?

– Ja. Femen är ett icke-våldsnätverk, så det är ingen fara. Men visst, jag förstår om folk uppfattar det som hotfullt. Samtidigt önskar jag att de skulle förstå att vi anser gruvboomen är hotfull.

Själv står hon som nummer fyra på Miljöpartiets riksdagslista i regionen Skåne läns västra.

– Där kan det bli lite blandade reaktioner.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln