Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Alliansledare skolkar från EU:s ministerråd

Publicerad 2014-09-11

Göran Hägglund (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M)

Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) är Allianspartiledarnas största skolkare i EU:s ministerråd.

Centerledaren, med en tung portfölj som näringsminister, har bara varit på fyra av tio möten under den senaste mandatperioden.

Det visar en genomgång som nyhetsajten Europaportalen har gjort.

Europaportalen har granskat regeringens närvaro i ministerrådet den senaste mandatperioden.

Genomgången visar att det svenska engagemanget för EU-frågorna skiljer sig rejält mellan ministrarna.

Finansminister Anders Borg (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) är två av de som både har flest möten och hög närvaro i EU.

De två partiledarna Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) som är näringsminister respektive socialminister, är däremot sämre på att åka till Bryssel på möten.

Lööf var bara på fyra av tio möten den senaste mandatperioden, trots att hon innehar den tunga portföljen näringsfrågor.

I en skriftlig kommentar säger Lööfs statssekreterare Marita Ljung:

– Annie Lööf är också partiledare vilket gör att hon har ett väldigt tufft schema. När det gäller konkurrenskraftrådet så är det tre ministrar som är berörda, förutom Annie Lööf så är det Jan Björklund och Eva Björling. Ibland är inte Annie Lööfs ministerportfölj berörd av besluten på rådet, då närvarar andra ministrar eller statssekreterare.

Hon fortsätter:

– Annie Lööf har deltagit på ministerråd varje år under sin tid som näringsminister. Hon har särskilt prioriterat ministerråd med viktiga beslutspunkter för Sverige inom sin portfölj. Annie Lööf har också deltagit på informella möten rörande fordonssektorn som har varit en viktig fråga under finanskrisen, säger Marita Ljung.

Näringsdepartementet representeras på ministerråden som rör departementets ansvarsområden, om inte av ministrar så av statssekreterare, försäkrar Marita Ljung.

”Skillnad mellan ministerrådsposter”

Göran Hägglund var på hälften av de sex möten som hållits inom hans ämnesområde.

– Det här är ett område där det är skillnad mellan ministerrådsposter. I jordbruksfrågor till exempel är det en mycket högre grad av överstatlighet. Det är det inte på samma sätt i de frågor som Göran ansvarar för. De mötena har inte samma tyngd som de kan ha för andra statsråd. Då blir det en prioritering vad som måste göras i Bryssel och vad som måste göras i Stockholm, säger Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö.

Han pekar på att antalet möten, sex stycken på fyra år, är väldigt få.

– Mötena är sällsynta och har inte samma beslutskraft som en hel del andra.

Men borde inte socialministern kunna hinna med sex möten på fyra år?

– Det beror lite på vad de krockar med. Jag vet att det förekommit diskussioner om att en statssekreterare får åka på möten istället. Hade det funnits ett starkare gemensamt varumärke i de här frågorna hade Göran precis som andra ministrar fått åka skytteltrafik. Nu är det inte på det viset, och det är vi glada för.

Missat en tredjedel

EU har ett gemensamt sjukförsäkringssystem, men en stor del av hälso- och sjukvårdslagstiftningen är nationell, något Kristdemokraterna också har förespråkat.

– Det finns helt enkelt inte samma behov av europeisk samordning där, säger Ingerö.

Thomas Persson, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet säger till Europaportalen att det finns en poäng med att ministrar går på möten.

– Rent generellt är det värdefullt att ministrarna är med och påverkar och reagerar på synpunkter som kommer från andra medlemsländer i ministerrådet. Annars förlorar man någon form av inflytande, säger Thomas Persson till nyhetssajten.

Europaportalens genomgång efter förra mandatperioden visade att ministrarna var närvarande till 84 procent. Mot slutet av perioden efter det svenska ordförandeskapet, som gick ut den 31 december, 2009, sjönk närvaron. För den här mandatperioden är procenten liknande, närvaron ligger på 83,3 % bland de nu sittande ministrarna.