Nu vrakar och väljer köparna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-02

Villorna - så mycket kostar de där du bor

VILL GÅ FRÅN FYRA TILL ÅTTA Cecilia Nyman, 38, tittar på en åttarummare i Spånga med sonen Simon Wallenius, 11. Fyran i Sundbyberg börjar bli för liten för familjen. "Man pratar om att det kan komma ett kraftigt prisras. Men hittar vi det vi vill ha slår vi till."

Ska du köpa hus?

Då är det läge att slå till.

Priserna sjunker och i varseltider minskar köplusten ytterligare.

– Det är tunt med kunder ute på marknaden. De som finns förhandlar tufft, säger mäklaren Håkan Persson.

Oron på finansmarknaden har smittat av sig på husköparna. Samtidigt har bankerna blivit mer försiktiga med att låna ut pengar. Effekten är svårsålda villor - och låga priser.

Dyrast tar stryk

- Villor för fem till nio miljoner kronor har fått mest stryk under hösten. Ett hus som var värt åtta miljoner i våras går för sju i dag, säger Tor-Ingemar Ehn, mäklare hos Bjurfors i Stockholm.

Säljaren av ett dyrt hus förlorar mer än den som säljer ett billigt. Därför gör de som byter upp sig i dag en bra affär.

- Vinnarna är de som köper större och dyrare boende, säger Tor-Ingemar Ehn.

Hur ser då framtiden ut för villapriserna i landet? Mäklarna som Aftonbladet talat med tror att priserna kommer att vara fortsatt låga. Ytterligare räntesänkningar kan påverka läget. Men lågkonjunkturen väntas öka oron på bostadsmarknaden.

- Jag tror att många kommer att bli arbetslösa och då blir det inte bättre. Den som ska satsa på ett husköp vill vara säker på sitt jobb, säger Håkan Persson, mäklare hos Bülows fastighetsförmedling i Malmö.

Prisförändringarna gäller mest villor i storstadsområden och mest skakigt är det i Malmö.

Här sjönk villapriserna med två procent under en tolvmånadersperiod (till och med september) jämfört med året före.

I hela landet steg priserna med två procent, enligt Mäklarstatistik.

Tänk efter noga

Men trots allt är ett villaköp mer än bara ett pris, påminner Per Johnler, vd för Fastighetsbyrån:

- Vårt råd till både köpare och säljare är att de ser köpet över en längre tidsperiod. Planera för att bo för en längre tid, titta på den egna ekonomiska kalkylen och lägg sedan till en marginal.