Meloner i Mälardalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-20

Det nya klimatet ger nya grödor – och nya problem

Varför inte testa meloner i sommar? Eller kronärtskockor kanske? OBS! Bilden är ett montage.

Klimatet förändras och med det våra trädgårdar. På plussidan har vi längre säsonger och nya, spännande grödor – men på minussidan lurar mer svamp, sniglar och skadeinsekter.

Högre temperaturer och mer nederbörd – så har det svenska klimatet förändrats, och med det förutsättningarna för vad vi kan odla i våra trädgårdar.

Till att börja med har helt enkelt odlingssäsongen blivit längre. Skillnaden är störst i södra delen av landet, i sydvästra Skåne har säsongen sträckts ut med cirka tre veckor, jämfört med åren 1961-1990.

– Om 20 år räknar vi med att vegetationsperioden har ökat med cirka 8-10 veckor i Skåne, i Mälardalen med cirka 6 och i Norrland med ungefär 4 veckor, säger Håkan Fogelfors, stadsagronom vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Han arbetar bland annat i projektet Fanan, som gör framtidsanalyser för det svenska jordbruket.

– I Skåne kanske vi rent av får vegetationsperiod året runt, vilket betyder en ständig medeltemperatur på över +5 grader!

Meloner och pakchoi

En sak ska man dock komma ihåg: även om odlingssäsongerna blir längre så kan en enda frostnatt i maj ha samma förödande konsekvenser som i dag.

– Det är extremerna som avgör vad som kan odlas och övervintra.

Så vad kan vi då odla? Tja, det är bara att prova, säger Håkan Fogelfors. Många grönsaker som vi i dag helt eller delvis odlar inomhus, kan vi istället ha ute.

– Det kan till exempel vara nya bönsorter, tomater, meloner, kronärtskockor... Eller asiatiska grönsaker, som pakchoi och kailaan. Tänk på att man i de flesta trädgårdar hittar åtminstone tre odlingszoner, till exempel genom att spaljera, eller en sydvänd mur. Testa!

Mer svamp

Men det finns en hel del trädgårdsbaksidor med det förändrade klimatet. Fler varma dagar med hög luftfuktighet öppnar för fler svampangrepp. Fuktig mark och en alltmer sällsynt tjäle ökar risken för att lökväxter och perenner ruttnar bort – i dag är det lättare att få många perenner att klara vintern i norra Sverige än i södra, påpekar Håkan Fogelfors.

Det varmare klimatet gör också livet lättare för sniglar och skadeinsekter. Dessa ska man hålla koll på – se till att välja motståndskraftiga sorter att odla, men tveka inte att ta bort hela plantor om angreppen från insekter tagit överhand. Håkan Fogelfors tipsar att testa med miljövänliga bekämpningsmedel som såpa eller nässelvatten, men om det inte hjälper får man ta till ett kemiskt medel.

– Klimatförändringarna kommer utan tvekan att bli en utmaning för den som vill odla ekologiskt. De kommer att ställa högre krav på ”gröna fingrar” och nytänkande.

Följ ämnen i artikeln