Bildt: Ny debatt om euron kommer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-27

Det kommer en ny debatt om euron i Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt.

Sveriges utrikesminister tror på eurosnack i framtiden.

Den svenska kronan drabbas hårt av bankkrisen och har försvagats med 25 öre sedan i fredags kväll. En dollar kostar nu 8:11 kronor. På tre månader har dollarn blivit 2 kronor dyrare.

Carl Bildt hoppas nu på en ny debatt om en svensk euro-anslutning.

– Sverige och EU ska tacka sin lyckliga stjärna för att euron finns, säger Bildt i samband med de nordiska utrikesministrarnas möte i Helsingfors på måndagen.

– Man kan ju tänka sig vilket kaos det hade blivit i Europa i den här situationen utan euron, fortsätter han.

– En av slutsatserna från finanskrisen är att eurosamarbetet har visat sitt mycket stora värde. Alla måste dra sina slutsatser. Jag tror på en ny eurodebatt även i Sverige.

TT: Kommer regeringen att ta några initiativ i den riktningen?

– Jag tror inte det behövs. Jag tror på en debatt om euron oavsett om regeringen tar initiativet eller inte. Men jag tror också att det är viktigt att debatten kommer av sig självt och att olika debattörer och ekonomiska aktörer uttalar sina åsikter, säger Bildt till TT och tillägger:

– Sedan får vi se vad detta leder till i det politiska systemet. Vi har ju trots allt en folkomröstning som vi, ur min synpunkt, förlorade, säger Bildt med hänvisning till det svenska nejet i EMU-omröstningen 2003.

Inget före 2010

Han säger också att det ”troligtvis inte händer någonting” före riksdagsvalet 2010.

Naturligt nog var Islands finansiella kris huvudämne vid utrikesministermötet. Ställföreträdande utrikesministern Björgvin G Sigurdsson framhöll att det faktum att 70 procent av islänningarna nu vill att landet går in i EU talar sitt tydliga språk och att hans eget parti, socialdemokraterna, har EU-frågan högt på dagordningen.

ANNONS