”En kamp på liv och död i sängen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-21

Den 59-åriga mordåtalade kvinnan bröt ihop i rätten – ”Jag försökte att inte slå med den vassa kanten”

Den mordåtalade 59-åriga kvinnan bröt i dag ihop i tingsrätten när hon berättade om mordet. Här med sin advokat Ingalena Bjellman.

Den 59-åriga norska kvinnan slog ihjäl den 63-årige svensken med en rostig yxa.

I dag bröt hon ihop i tingsrätten när hon berättade om morddagen.

– Det var en kamp på liv och död i sängen, sade hon gråtande.

Mordvapnet. Kvinnan har erkänt att hon slog 63-åringen i huvudet med flera slag. Enligt tingsrättens dom handlade det om nödvärn från kvinnans sida.

Kvinnan har berättat för polisen att 63-åringen lurade med henne till sin sommarstuga utanför Molkom i Värmland. Under förhandlingen i tingsrätten i Karlstad berättade kvinnan till en början lugnt och sansat om morddagen, men bröt ihop när hon berättade om hur han försökte tvinga sig på henne sexuellt.

Det var när mannen brottat ner henne i sängen och tog tag i hennes huvud och tryckte det mot sitt könsorgan som det slog slint, berättade hon i tingsrätten, rapporterar VG Nett.

Bröt ihop

– Jag såg att det stod några verktyg vid sängen, en yxhammare. Jag tog tag i den, sa kvinnan och bröt strax därpå ut i gråt.

Här tvingades tingsrätten att ta en paus innan förhandlingen och kvinnans berättelse kunde fortsätta:

– Jag fick tag i släggan och svingade den flera gånger. Han blev rasande och försökte ta den ifrån mig och kasta sig över mig. Det blev en kamp. Jag försökte slå ifrån mig, jag ville inte bli våldtagen. Jag slogs för livet, jag tänkte att om han våldtar mig så måste han stå för det och jag var livrädd för vad som skulle hända efteråt. Det hade varit lätt för honom att dumpa mig i sjön några meter bort, sa kvinnan enligt VG Nett.

Hon förnekar bestämt att hon ville ta livet av 63-åringen.

”Ville inte att han skulle dö”

– Jag slog säkert tre-fyra gånger. Jag försökte att inte slå med den vassa kanten. Jag ville inte slå mer än att jag skulle komma undan. Jag ville inte att han skulle dö, men jag har aldrig varit så rädd, jag har aldrig upplevt något så fruktansvärt, sa hon gråtande.

När 63-åringen låg stilla försökte 59-åringen att känna hans puls.

– Men jag kände bara min egen.

Hon begav sig från stugan i mannens bil och säger att det nästa hon minns är hur hon satt hemma på sängen och grät. Tio dagar senare kom polisen.

Åklagaren hävdar att dådet var överlagt. Kvinnan har efter mordet uppträtt som om inget hade skett och har maskerad tagit ut pengar från mannens konto.